Main menu

header

861 9 2de Ștefania Băcanu şi Adrian Pătrăuceanu

Brâncuța, care se mai numește năsturel, este una dintre cele mai utile plante, mai ales în sezonul rece, dar și la începutul primăverii când apar schimbările de temperatură și organismul nu reușește să se adapteze. Se folosește încă din Antichitate, grație proprietăților expectorante, antiinflamatoare și antiseptice. În scop medicinal, se utilizează semințele sau planta cu inflorescență.

Este un antiinflamator extrem de eficient

Pe vremuri, bunicii și străbunicii noștri nu aveau la îndemână medicamente pentru a-și trata afecțiunile, sau, de multe ori, acestea nici nu existau, așa că încercau variantele naturiste, pe care le luau de pe câmp. Brâncuța este una dintre plantele pe care le foloseau frecvent în tratarea durerilor de gât, a laringitei, faringitei și a febrei, fiind un antiinflamator extrem de eficient. Cel mai cunoscut și utilizat preparat este infuzia de brâncuță, din flori proaspete, bine uscate. Astfel, se pun 250 ml apă la fiert, în care se adaugă o linguriță rasă cu plantă, după care se acoperă vasul. După ce s-a răcit, se consumă neîndulcit. Tratamentul se face zece zile, câte două căni, dimineața și seara. În cazul în care v-ați pierdut vocea, aveți o răgușeală cronică sau chiar viroză pulmonară, faceți gargară cu infuzie mai concentrată de trei-patru ori pe zi, după care nu mâncați și nu beți nimic jumătate de oră. Tot pentru tratarea virozelor mai puteți utiliza siropul de brâncuță pe care îl găsiți în farmacii.

Remediu pentru cistită

Pe lângă proprietățile expectorante și antiseptice, brâncuța este și un tonic și un antimicrobian excelent. Este foarte util în tratarea diferitelor afecțiuni ale aparatului genital, printre care cistita sau anexita. În astfel de situații, brâncuța se poate consuma atât sub formă de ceai sau de infuzie, dar mai ales sub formă de praf obținut prin zdrobirea semințelor cu ajutorul unui morjar sau a râșniței de cafea. Luați 30-40 g semințe și zdrobiți-le, iar din pulberea obținută, consumați câte un vârf de cuțit la un pahar cu apă de 200 ml sau puneți praful sub limbă și țineți-l trei-patru minute până se topește, după care se înghite. De asemenea, crampele abdominale sau crizele biliare pot fi tratate cu ajutorul brâncuței, sub formă de tinctură, obținută din 40 g plantă și 400 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se acoperă și se lasă la macerat patru-cinci zile, într-un loc umbros și rece, apoi se va consuma câte o linguriță de două-trei ori pe zi, timp de o săptămână, în cazuri mai grave, sau, dacă nu, până trece durerea.

În unele zone, brâncuța se folosește ca aliment. Atât frunzele, cât și semințele comestibile sunt ideale pentru salate, oferindu-le o aromă deosebită, ușor piperată

Întăreşte sistemul osos

Brâncuța conține mai mult fier decât spanacul, mai mult calciu decât laptele și mai multă vitamina C decât o portocală, ceea ce ajută la menținerea țesutului conjunctiv sănătos. De asemenea, planta este bogată și în vitamina K, esențială în formarea și întărirea oaselelor, dar și în vitamina A responsabilă pentru funcționarea normală a sistemului imunitar. Pe lângă întrebuințarea în medicina naturistă, brâncuța este folosită și ca aliment în salate, în combinație cu spanac sau rucola, dar poate fi consumat și în supe pentru că oferă o aromă ușor piperată. Înainte de a fi consumată, planta trebuie bine spălată, apoi înmuiată în apă rece timp de câteva zeci de minute, pentru a elimina orice paraziți. Se depozitează în frigider pentru două-trei zile și, înainte de a fi folosit ca aliment, se mai clătește o dată în apă rece, separând frunzele de fibre și rădăcini.