Main menu

header

922 7 3de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Bradul este un arbore ca niciun altul. Pe lângă simbolistica sa extraordinară, alături de atuurile enorme pe care le are pentru mediul în care crește, acest spectaculos exemplar al pădurilor veșnic verzi este și un tămăduitor cu o gamă extinsă de beneficii pentru organismul uman.

Ușurează congestia respiratorie

Prin uleiul esențial pe care îl furnizează, bradul rămâne alături de sănătatea și bucuria oamenilor pe tot parcursul anului. Produs prin distilarea cu abur a acelor arborelui, uleiul tezaurizează majoritatea substanțelor chimice active, precum și compușii importanți din brad. Amestecul de triciclen, a-pinen, borneol, limonen, acetat și mircen se combină pentru a genera efecte impresionante asupra sănătății. În primul rând, uleiul esențial de brad poate fi utilizat împotriva durerilor de gât, precum și a infecțiilor respiratorii. Se pot pune câteva picături de ulei de brad în difuzor de cameră, mirosul minunat al acestui tip de ulei fiind dublat de calitățile sale de expectorant, care vor ușura respirația și congestia, produsul fiind indicat în cazuri de bronșită, sinuzită, gripă sau guturai. În același timp, uleiul esențial de ace de brad stimulează sistemul imunitar, ceea ce reprezintă un factor suplimentar de favorizare a vindecării.

Elimină toxinele

Uleiul esențial de brad este un agent anticancer care continuă să fie studiat de specialiști. Cercetări derulate în Franța au evidențiat numeroasele caracteristici antitumorale ale acestui tip de ulei, care a demonstrat o notabilă citotoxicitate. În același timp, uleiul esențial de brad are capacitatea de a calma durerea și de a accelera vindecarea și recuperarea. De altfel, această proprietate stă la baza utilizării pe scară largă a acestui ulei pentru atenuarea suferințelor provocate de artrită și pentru relaxarea mușchilor încordați. Mai mult, uleiul esențial de brad aduce sângele la suprafața pielii, favorizând eliminarea toxinelor. Produsul se poate aplica local, diluând 10-15 picături în 50 ml ulei vegetal purtător, prin masaj ușor, cu efect rapid de scădere a nivelului durerii.

O cercetare publicată în revista Phytotherapy Research a relevat faptul că activitatea antibacteriană a uleiului esențial de brad este eficientă împotriva E.coli și Staphylococcus aureus

Alungă stresul

Acele de brad includ o cantitate mare de vitamina C, care este deosebit de eficientă pentru sistemul imunitar, antioxidantul de top eliminând radicalii liberi și ajutând la stimularea producției de leucocite, arme naturale de luptă ale organismului împotriva agresorilor. Toate aceste proprietăți se transferă în uleiul esențial de brad. Pe de altă parte, difuzarea acestui produs în încăpere este de natură să amelioreze tensiunile nervoase, să atenueze stresul și să genereze instalarea stării de bine și de calm interior. Se poate folosi inclusiv prin intermediul băilor aromatice, 4-6 picături în apa de baie. De asemenea, uleiul esențial de brad este un binecunoscut stimulent al metabolismului și un furnizor major de energie, accelerând digestia și mărind ritmul cardiac.