de Carmen Bădulescu şi Nicoleta Tudorie
Ceaiul oolong este mai puțin cunoscut, dar extrem de eficient în combaterea numeroaselor afecțiuni și aduce beneficii organismului. Condiția esențială e ca infuzia să fie consumată neîndulcită, pentru că zahărul sau orice alt îndulcitor reduce efectele benefice. În plus, gustul ceaiului oolong este dulce, foarte aromat și parfumat.
Eficient împotriva obezităţii
Ceaiul oolong este, deseori, asemănat cu cel negru sau verde, mai ales în China, una dintre țările producătoare, dar este mult mai aromat, mai parfumat și mai dulce. Se traduce „dragonul negru”, însă frunzele sunt galben-verzui și extrem de utile în medicina naturistă, datorită conținutului bogat de antioxidanți, calciu, cupru, mangan, seleniu, carotină, potasiu, vitaminele B, A, C, E și K, și acid folic. Astfel, această plantă menține un echilibru optim al nivelului de grăsimi în organism, previne obezitatea, dacă ceaiul este inclus în dieta zilnică pe o perioadă îndelungată de timp. Un consum regulat reduce nivelul de colesterol „rău” din sânge și îmbunătățește sistemul cardiovascular. Este un remediu excelent și în tratamentul stărilor depresive. Substanțele pe care le conține ajută la eliminarea depresiei și a melancoliei. Se recomandă cel puțin o cană cu ceai pe zi, de preferat seara, pentru restabilirea echilibrului emoțional și psihic.
Susține sănătatea bucală
Antioxidanții pe care îi conține ceaiul oolong protejează organismul de acțiunea radicalilor liberi, responsabili de îmbătrânirea prematură a organismului. Vorbim despre piele, oase, articulații, dar și unele organe interne. Astfel, un consum regulat apără structura osoasă, făcând-o mai puternică și mai rezistentă. Ceaiul previne și instalarea osteoporozei, a herniei de disc, stenozelor lombare, dar și a altor afecțiuni ce pot apărea la nivelul osos, deoarece crește nivelul de minerale din oase. Un consum regulat de ceai oolong reduce considerabil riscul de diabet, potrivit unui studiu realizat în Taiwan. Câte o cană pe zi, timp de o lună, conduce la o scădere semnificativă a nivelului de zahăr din sânge. De menţionat faptul că, zilnic, participanții la acest experiment consumau 1.500 ml de ceai. În plus, s-a demonstrat faptul că, dacă se combină cu medicamentele pentru diabet, nivelul zahărului înregistrează rezultate mai bune, decât dacă s-ar lua doar pastilele recomandate pentru această afecțiune. Ceaiul oolong susține și sănătatea bucală. Consumul regulat duce la oprirea dezvoltării bacteriilor, responsabile pentru apariția diferitelor afecțiuni, îndeosebi a infecțiilor. Previne cariile, formarea tartrului și întărește smalțul dinților. Specialiștii recomandă includerea ceaiului oolong în alimentația zilnică pentru o piele sănătoasă, pentru detoxifierea organismului, grație cantității mari de substanțe nutritive din compoziția frunzelor. Unii susțin că poate înlocui chiar ritualul cafelei de dimineață, pentru că, așa cum am menționat, conține cafeină.
Frunzele ceaiului oolong conțin antioxidanți și cafeină care combat efectele radicalilor liberi, adică ale îmbătrânirii, reduc reacțiile alergice responsabile de apariția eczemelor și a coșurilor
ATENŢIE! Este important de reținut că ceaiul oolong conține cafeină, care poate crește ușor tensiunea arterială la anumite persoane sau în urma unui consum excesiv
Estompează ridurile profunde
Grație complexului de antioxidanți, vitamine și minerale, ceaiul oolong este un adjuvant excelent în tratamentele faciale, pentru o piele frumoasă, sănătoasă și fără riduri profunde. Astfel, extern, se poate aplica direct pe față sub formă de tonic sau ca demachiant. Curăță tenul în profunzime, elimină orice urmă de praf, sebum sau machiaj, curăță porii, iar, la final, pielea rămâne curată și netedă. De asemenea, ceaiul oolong mai poate fi adăugat și în măștile faciale pentru estomparea ridurilor profunde și redarea luminozității. De exemplu, puteți să amestecați două, trei lingurițe cu ceai oolong și două lingurițe cu iaurt semidegresat și aplicați conținutul pe tenul curat. Lăsați să acționeze 20 de minute, apoi clătiți cu apă călduță și folosiți o cremă hidratantă. Tot pentru riduri, în loc de iaurt adăugați o banană pisată. Se amestecă împreună cu două lingurițe cu ceai și se aplică pe față. După 15-20 de minute se clătește. Pentru eliminarea coșurilor și a punctelor negre se face un amestec din miere, care detoxifică țesutul, și ceai oolong, care elimină excesul de sebum, responsabil pentru formarea punctelor negre complet inestetice. De asemenea, curăță scalpul și oprește căderea părului. Dacă se dorește o îmbunătățire a structurii și strălucirii firului de păr, se recomandă clătirea cu ceai oolong, după fiecare spălare. În mai puțin de o lună veți vedea rezultatele. Părul va fi mai mătăsos și mai ușor de aranjat, iar rădăcina firului va fi mult mai solidă.