Main menu

header

934 7 2de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Plantă aromatică din familia leguminoaselor, schinduful este mai puțin popular decât alte plante, dar are un bun renume de vindecător, fiind utilizat împotriva unui număr semnificativ de afecțiuni.

Scade colesterolul și trigliceridele

Seminţele e schinduf au o aromă puternică şi seamănă la gust cu zahărul ars. O lingură cu seminţe conţine doar 35 de calorii, dar aduce fibre, proteine, carbohidraţi şi grăsimi, alături de fier, mangan şi magneziu. În aceste condiții, semințele de schinduf sunt recomandate împotriva anorexiei, întrucât contribuie la echilibrul apetitului, și a anemiei, prin numărul important de nutrienți pe care îi furnizează. Pulberea de schinduf, administrată pe stomacul gol, este recomandată în subponderalitate şi în problemele de asimilare a vitaminelor şi mineralelor. Este important ca planta să fie administrată constant, cel puţin o lună, şi, dacă este posibil, la aceeaşi oră. În același timp, schinduful are beneficii asupra tractului digestiv, prin scăderea intensităţii arsurilor gastrice. Pe de altă parte, seminţele de plantă pot creşte fertilitatea masculină. Mai multe cercetări au evidențiat și faptul că schinduful scade nivelul colesterolului și trigliceridelor din sânge.

Detoxifică organismul

Schinduful este binecunoscut pentru efectul său antiinflamator. Pe această direcție, planta contribuie la tratamentul bronşitei, tusei cronice şi gripei. Este recomandată administrarea a trei linguriţe cu pulbere de schinduf zilnic. Produsul se menține sub limbă cât mai mult timp înainte de a fi înghiţit cu apă, pentru a permite substanţelor antiinflamatoare şi expectorante să acționeze. În plus, planta va acționa și ca tonic al organismului, accelerând vindecarea și scurtând convalescența. Tot pulberea de schinduf este renumită pentru efectele benefice pentru practicanții de sport de performanță, în efortul susţinut sau de lungă durată, ca şi în surmenajul fizic. Este indicată administrarea unei linguriţe cu produs, de patru ori pe zi. Pe de altă parte, mai multe cercetări au evidențiat capacitatea pulberii de schinduf de a favoriza detoxificarea organismului, prin acțiunea diuretică și depurativă.

PONT. În neurastenie şi nevroze sunt recomandate cure de lungă durată cu pulbere de schinduf asociată cu ceai de fenicul.