Main menu

header

909 4 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

În anii ’20 ai secolului trecut, fiul unui gimnast și al unei specialiste în fizioterapie, Joseph Pilates, inventa un tip de exerciții care îi poartă numele. Astăzi, milioane de oameni din toată lumea se mențin cu acest tip de mișcări, a căror popularitate se extinde încontinuu și ale căror beneficii sunt confirmate de știință.

Dansatori feriți de accidentări

909 4 2Joseph Pilates a fost un copil bolnăvicios - a avut astm bronșic, rahitism și febră reumatică. Pentru a le depăși, a adoptat gimnastica, scufundările și schiatul. În timpul Primului Război Mondial, a lucrat ca infirmier într-un spital cu pacienți care nu puteau merge și primele idei despre îmbunătățirea mobilității s-au cristalizat atunci. După ce a emigrat în Statele Unite, în 1926, a deschis, împreună cu soția sa, o „sală de fitness” foarte specială, cu metode inedite, ce includeau dansul, la New York. „Scopul inițial al lui Pilates a fost de a antrena diferit dansatori care aveau tendința de a avea leziuni din cauza repetării acelorași modele din nou și din nou, astfel încât aceștia să nu se mai rănească. A funcționat - dansatorii profesioniști care au adoptat metodele sale au înregistrat mai puține accidentări și, pe deasupra, performanțe mai bune și un corp mai frumos”, detaliază Leanne Wonesh, antrenor în cadrul Houston Methodist, din SUA. Pilates a devenit rapid foarte popular pentru centrarea metodei sale de îmbunătățire a flexibilității pe sistemul de respirație, pe angajamentul în exerciții al propriului corp și pe includerea în sesiuni a minții, corpului și spiritului concomitent. În 1945, Pilates a publicat o carte intitulată „Întoarcerea la viață prin contrologie”, în care face demonstrația importanței controlului asupra pozițiilor și mișcării corpului. După moartea sa, metoda i-a preluat numele, iar astăzi face furori.

Centrare, concentrare, control, precizie, flux și respirație

909 4 3În 2021, aproape zece milioane de oameni erau înregistrați pentru sesiuni de Pilates. Potrivit GymCatch, rezervările la cursuri au crescut cu 25% între 2020 și 2021. Care este secretul acestor exerciții într-o lume care a inventat metode sofisticate de antrenament și cum se explică popularitatea uriașă a acestor exerciții la un secol de când au fost lansate ca sistem compact? Una dintre explicațiile specialiștilor este simplitatea, care a făcut ca exercițiile Pilates să „reziste” tuturor modelor. Practic, conceptul are la bază șase principii: centrare, concentrare, control, precizie, flux și respirație. Mai departe, Pilates implică lucrul cu greutatea proprie a corpului, ceea ce în ultima perioadă a intrat în prim-planul abordărilor oamenilor de știință și practicanților de mișcare ca fiind o manieră excelentă de a obține rezultate pe direcția modelării corpului. De asemenea, Pilates a demonstrat, de-a lungul deceniilor scurse de la inventarea sa, capacitatea de a dubla scăderea în greutate de o întărire a musculaturii fără să adauge volum.

Exercițiile stabilizează corpul, sporesc mobilitatea, îmbunătățesc circulația

909 4 4Exercițiile Pilates pot fi efectuate în deplin confort, pe un covoraș, iar avantajele sale pentru toate grupele de vârstă au fost demonstrate și certificate în timp. Pe de o parte, aceste mișcări vizează grupurile musculare majore și stabilizează corpul prin puterea acestuia și nu prin presiune cu ajutorul aparatelor. Pe lângă faptul că sporește flexibilitatea, îmbunătățește și circulația sangvină, iar în plus nu pune presiune pe articulații, practica fiind suficient de versatilă încât să permită ca exercițiile să fie efectuate și de persoane mai înaintate în vârstă. În același timp, aceste exerciții restabilesc tiparele de mișcare, lungesc musculatura și îmbunătățesc postura, mușchii așezându-se mai bine pe oase.

„Reeducarea” tiparelor de mișcare combate durerile de spate

Potrivit specialiștilor, există două tipuri de Pilates - Mat sau cu ajutorul unor aparate. Mat Pilates se efectuează pe podea, folosind greutatea corpului și diverse elemente de recuzită simple - cerc, minge supradimensionată, role de spumă sau benzi de rezistență. Pilates cu aparate folosește echipamente precum Reformer, Pilates Chair sau Ladder Barrel, arcuri de rezistență, bare pentru picioare sau curele. Indiferent de tipul de exerciții, acestea au ca rezultat în principal tonifierea musculară și mai puțin consolidarea mușchilor. Pe scurt, Pilates izolează și relaxează grupurile musculare în timp ce întărește controlul și respirația. Potrivit healthnews.com, unul dintre primele beneficii certificate ale acestui tip de exerciții este „reeducarea” tiparelor de mișcare. Acest efect al mișcărilor inventate de Joseph Pilates este cu atât mai relevant în societatea modernă, marcată de defecte grave de postură, cu dureri cronice de spate de care suferă tot mai multe persoane din cauza statului îndelungat în poziții defectuoase, în fața computerelor.

Efecte benefice asupra echilibrului

909 4 5Prin grupurile musculare pe care le vizează, Pilates reechilibrează sistemele musculare și structurale ale corpului, îmbunătățind semnificativ echilibrul. De asemenea, prin faptul că nu are efect asupra volumului musculaturii, acest sistem de exerciții ameliorează vizibil flexibilitatea menținând coordonatele inițiale ale corpului, căruia astfel îi crește puterea fără să-l facă mai masiv. De altfel, sesiunile de Pilates sunt renumite pentru capacitatea de a corecta dezechilibrele musculare, fiind recomandate frecvent ca metodă optimă de refacere după o accidentare. „Noi, oamenii, avem tendința de a trăi de-a lungul unui singur plan de mișcare, lucrând aceiași mușchi în fiecare zi. Aceste mișcări repetitive sunt cele care ne slăbesc picioarele, postura și pieptul. Scopul exercițiilor Pilates este de a echilibra mușchii care nu sunt utilizați în fiecare zi, dar care contribuie major la îmbunătățirea stării generale prin acest tip de fortificare”, explică Wonesh.

„Aveam 19 ani când am descoperit Pilates. Este și astăzi antrenamentul la care corpul meu răspunde cu adevărat. Totul este despre aliniere, alungirea coloanei vertebrale și întărirea miezului corpului. Exerciţiile de Pilates mă fac să mă simt puternică” (Kate Hudson)

„Mai presus de toate, învață să respiri corect“ (Joseph Pilates)

Celebrităţile au adoptat metoda cu entuziasm

909 4 6Vedete de top au numai cuvinte de laudă la adresa efectelor Pilates. De pildă, Kate Hudson afirmă că practicând aceste exerciții reușește să fie mereu în formă: „Aveam 19 ani când am descoperit Pilates. Este și astăzi antrenamentul la care corpul meu răspunde cu adevărat. Totul este despre aliniere, alungirea coloanei vertebrale și întărirea miezului corpului. Pilates mă fac să mă simt puternică, este o provocare, iar mișcările avansate sunt cu adevărat uimitoare”. La rândul lor, Lady Gaga, Jennifer Aniston și Naomi Campbell susțin că arată impecabil cu ajutorul Pilates. Chiar și Sylvester Stallone recurge la aceste exerciții, iar David Beckham este un adevărat fan: „Fac o oră de Pilates pe zi. Este fantastic și sunt în cea mai bună formă din ultimii ani”. La rândul său, Adele (foto) mărturisește că pe parcursul luptei câștigate cu kilogramele în plus, care i-a schimbat viața, o parte importantă a constituit-o efectuarea mișcărilor de Pilates.