Main menu

header

878 3 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Unul dintre puținele regimuri alimentare certificate de trecerea timpului este dieta mediteraneană, care a relevat nenumărate beneficii pentru organism, de-a lungul unor serii extinse de studii. O astfel de cercetare, de dată recentă, completează lista avantajelor pe care le obțin cei care trec la acest sistem alimentar.

Flux sangvin îmbunătățit

Cercetătorii de la Societatea Europeană de Cardiologie au dat publicității rezultatele unui nou studiu, care atestă faptul că trecerea la o dietă mediteraneană duce la îmbunătățirea tensiunii arteriale, dar și a sănătății reproductive în rândul bărbaților cu această afecțiune. Acest tip de regim alimentar se concentrează pe consumul preponderent de fructe, legume, cereale integrale, pește gras și ulei de măsline. În schimb, nu sunt favorizate produsele lactate și se limitează semnificativ consumul de carne roșie. Concret, autorii studiului afirmă că bărbații cu hipertensiune arterială au un risc dublu de a avea disfuncție erectilă. Pe de altă parte, scăderea nivelului de testosteron la vârsta mijlocie contribuie în plus la scăderea performanței sexuale. Dieta mediteraneană are efect asupra ambelor aspecte.

Niveluri mai mari de testosteron

Studiul a examinat nivelul de fitness, de testosteron, fluxul sangvin, rigiditatea arterială și performanța erectilă a 250 de bărbați cu hipertensiune arterială și disfuncție erectilă, cu o vârstă medie de 56 de ani. Grupul de voluntari a participat, de asemenea, la teste pe banda de alergare și s-a măsurat testosteronul prin probe de sânge. Echipa de specialiști a examinat și rigiditatea arterelor fiecărui parti- cipant. „În studiul nostru, dieta mediteraneană a fost asociată cu o capacitate mai bună de mișcare, artere și flux sangvin mai sănătoase, niveluri mai mari de testosteron și performanțe erectile mai bune. Acest model alimentar poate îmbunătăți fitnessul și performanța erectilă, prin susținerea funcției vaselor de sânge și limitarea scăderii testosteronului, care are loc la mijlocul vieții”, afirmă expertul Athanasios Angelis, de la Universitatea din Atena, autor al cercetării.

„Descoperirile noastre arată că dieta mediteraneană joacă un rol în menținerea mai multor parametri ai sănătății vasculare și ai calității vieții la bărbații de vârstă mijlocie cu hipertensiune arterială și disfuncție erectilă“ Athanasios Angelis, Universitatea din Atena

Capacitate sporită de exerciţiu fizic

Rezultatele cercetării au pus în evi- dență faptul că voluntarii cu un scor bun la dieta mediteraneană au înregistrat un flux sangvin mai bun și un nivel mai ridicat de testosteron. Practic, s-a constatat că participanții cu o capacitate mai mare de exercițiu fizic au prezentat o rezervă mai mare de flux coronarian și de testosteron. Bărbații mai în formă din studiu au respectat, de asemenea, și dieta mediteraneană în mai mare măsură. Ca urmare a tuturor acestor factori interdependenți, cei cu rezultatele cele mai bune deopotrivă la regimul mediteranean și la mișcarea fizică au înregistrat și cel mai scăzut nivel de disfuncție erectilă și de rigiditate arterială.