Main menu

header

719 17 2de Silviu Ghering şi Eduard Popa

Bazat pe o poveste reală, filmul american (produs de o companie italiană!) „The Entity” („entitatea”, „forma de existență” într-o traducere grosso modo) prezintă experiența terifiantă trăită de Carla Moran (interpretată magistral de Barbara Hershey), o femeie vânată și abuzată sexual de o forță, o entitate paranormală malefică. Realitatea din spatele ecranului este mai înspăimântătoare decât ficțiunea cuprinsă pe celuloid. Povestea lui Doris Bither, femeia a cărei viață a inspirat filmul paranormal cu accente horror, este una de dependență, de abuz și de viol spectral. În niciun caz nu este pentru cei slabi de inimă...

Doris Bither a trăit pe pielea sa groaznicul fenomen

În martie 1974, Doris Bither, mamă singură cu patru copii, locuia împreună cu fiii săi într-o casă mică din Culver City, California, când a început să sufere o serie de atacuri fizice pe care ea susține că le-a comis un grup de fantome. A contactat anchetatorii paranormali Barry Taff și Kerry Gaynor, care au venit să investigheze cazul la 22 august 1974. Doris pretindea că a fost atacată și violată de o entitate invizibilă pe care ea o credea a fi spiritele a trei bărbați. Susținea că doi mai mici ar fi ținut-o în timp ce al treilea, mai mare, de vreo 2 m înălțime, a violat-o repetat. Cel mai mare dintre fiii săi, Brian Harris, care avea dormitorul lipit de cel al mamei sale și a auzit nopți de-a rândul zgomote și țipete de acolo, a declarat că a văzut-o pe Doris „smucită și aruncată în jurul camerei de o forță invizibilă”. Când a încercat să oprească atacul, a fost, de asemenea, aruncat „ca un sac cu gunoi” și și-a fracturat încheietura mâinii drepte. A descris entitatea ca fiind „o ceață cu un om în ea... dar nu destul de clară”.

Martin Scorsese: „E în primele 10 cele mai sclipitoare filme pe care le-am văzut”

Barry Taff a angajat un fotograf profesionist permanent la Doris acasă în timpul anchetei declanșate de poliție, pentru a surprinde eventualele repetări ale fenomenului, care a pretins că a surprins sfere luminoase cu forme umane în interior, dar la developarea filmului fotografic acestea au dispărut! Nu mai puțin de 30 de investigatori au participat apoi la supravegherea casei, au fost martori la scenele de violență la care era supusă femeia, au fotografiat, dar mai mult de un arc electric deasupra lui Doris nu au reușit să prindă în poze! Femeia a murit în 1999 din cauza unui cancer pulmonar galopant. Calvarul lui Doris Bither a fost descris într-o carte din 1978, intitulată „The Entity”, scrisă de Frank De Felitta, adaptată în 1982 pentru marele ecran, în filmul cu același nume, lansat la 4 februarie 1983, în SUA. Celebrul regizor Martin Scorsese a pus „The Entity” în primele 10 cele „mai sclipitoare filme pe care le-am văzut vreodată”.

„A fost ca și cum un bărbat stătea în fața mamei mele și ar începe să o bată. Imaginați-vă că o femeie este bătută. Puteai vedea că a fost luată și aruncată ca o cârpă prin cameră. Sunete, palme, mușcături, zgârieturi... dar nu era nimeni acolo care să facă asta efectiv. Apoi un act sexual cu... nimeni, dar foarte veridic... înfiorător, mai ales că era vorba despre mama“ (Brian Harris)

„The Entity“ (1983)

Regie: Sidney J. Furie

Distribuție: Barbara Hershey, Ron Silver, Alex Rocco, George Coe, Curt Lowens, Michael Aldredge, Allan Rich, Richard Brestoff, Margaret Blye

Produs de: Alleanza Cinematografica Italiana

Distribuit de: 20th Century Fox

Buget: 9 milioane de dolari

Durată: 2 ore și 5 minute

Premieră în România: disponibil pe DVD