Main menu

header

806 15 1de Simona Lazăr

Potrivit cercetătorilor de la Inserm (Institutul Național de Cercetări Medicale al Franței), o proteină produsă de bacteriile intestinale este implicată în tulburările alimentare, cu alte cuvinte, anorexia și bulimia nu sunt doar psihologice, ci și bacteriene. Efectul acestei proteine bacteriane intestinale ar trebui să fie „parat” de melanotropină, hormonul care reglezează starea de sațietate, dar nu se întâmplă întotdeauna așa.

Anticorpi care distrug hormonul sațietății

Cercetătorii din Unitatea Inserm 1073 „Nutriția, inflamația și disfuncția axei intestin-creier” (este vorba despre un centru de cercetare dezvoltat în parteneriat cu Universitatea din Rouen) au identificat o proteină (ClpB) care este produsă de anumite bacterii precum Escherichia coli (E.coli) prezente în mod natural în flora intestinală. Pentru a combate această proteină, organismul reacționează producând anticorpi. Cu toate acestea, deoarece proteina ClpB are o structură foarte asemănătoare cu hormonul sațietății (melanotropina), anticorpii distrug atât proteina ClpB, cât și hormonul sațietății. Ca urmare, comportamentul alimentar este perturbat, ducând la tulburări precum anorexia sau bulimia.

Ultima speranță: un vaccin

Până în prezent, implicarea acestei proteine în tulburările alimentare a fost testată la animale (șoareci). La om, această proteină este implicată în reglarea poftei de mâncare. Din punct de vedere terapeutic, această constatare sugerează că soluția pentru bulimie și anorexie ar putea fi dezvoltarea unui tratament pentru combaterea proteine ClpB. În același timp, o țintă este să se creeze un test de screening al sângelui, care să detecteze proteina ClpB. Evident, este vorba despre un tratament personalizat al tulburărilor alimentare. Urgentarea găsirii de soluții este motivată și de faptul că tulburările de alimentație (anorexia nervoasă, bulimia, supraalimentarea etc.) afectează 5%-10% din populație și mai ales adolescente și tineri, cu consecințe potențial dezastruoase.