Main menu

header

858 10 1de Simona Soare Ghișea şi Claudia Mîţoi

Curele cu apă minerală au efecte remarcabile într-o multitudine de boli. La nivel european, România se situează pe primul loc în privința numărului izvoarelor de apă minerală. Cum funcționează crenoterapia și ce izvoare sunt indicate pentru fiecare afecțiune, aflați de la doctorul Gabriela Dogaru, medic primar de recuperare, medicină fizică şi balneologie în cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca și conferențiar universitar doctor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca.

„Cantitatea de lichid ingerat trebuie raportată la greutatea bolnavului”

- Ce este crenoterapia?

- Crenoterapia reprezintă administrarea de ape minerale naturale sub formă de cură de băut, la locul de provenienţă al acestora, direct de la izvor, la buveta stabilimentului.

- Ce recomandări primesc pacienţii de la medic pe durata terapiei?

- În staţiunea balneară, după examinarea clinică realizată de medicul specialist de recuperare, medicină fizică şi balneologie, pacientul este monitorizat pe toată durata curei. El va primi recomandarea de crenoterapie, în funcţie de afecţiune. Medicul va preciza doza recomandată, perioada şi izvorul indicat. Crenoterapia este benefică în afecţiuni digestive, de căi biliare, hepatice, afecţiuni ale rinichilor şi ale căilor urinare (cura de diureză), boli metabolice, diabet zaharat, obezitate, hiperuricemie, gută (doar în faza cronică a acestora). Cantitatea de apă ingerată (în mililitri), recomandată în 24 de ore, trebuie raportată la greutatea bolnavului. Această cantitate rezultă din greutatea bolnavului în kilograme multiplicată cu 10. De regulă, cantitatea de apă ingerată este fracţionată în trei prize (doze mici). În cura de diureză, în glomerulonefrite cronice, pielonefrite cronice și în litiază renală, se recomandă o doză mai mare de 35-40 ml/kg în 24 ore, în cinci-șase prize (obligatoriu una seara). Se poate ajunge la o cantitate totală de 2.000-3.000 ml în 24 de ore. Doza recomandată pacientului trebuie să ţină cont de funcţia renală, cardiovasculară, digestivă şi metabolică şi va fi adaptată permanent la posibilitățile de eliminare urinară.

„Efectul apare după o administrare de 20-30 de zile”

858 10 2- Cum se realizează crenoterapia?

- Este indicat ca apa minerală să fie băută la izvor, în stațiunea balneară. Doza prescrisă de medic va fi băută cu înghiţituri mici, repetate (două sau trei pe minut). Apele se administrează, de obicei, la temperatura lor naturală. Încălzirea prealabilă este recomandată în formele spastice digestive şi biliare. În constipaţiile atone şi curele de diureză, este indicată apa rece. Orarul administrării dozelor este corelat cu cel al meselor. De regulă, se folosesc trei prize pe zi. Prima doză se recomandă dimineaţa, pe stomacul gol, cea de-a doua doză, înaintea mesei de prânz, iar ultima, înaintea cinei.

- Cât timp durează tratamentul?

- Tratamentul durează pe toată perioada şederii în staţiunea balneară, la recomandarea şi sub stricta supraveghere a medicului de specialitate. Apele minerale administrate în cură internă nu sunt active în doze unice. Potrivit studiilor, efectul lor apare după o administrare de 20-30 de zile.

„Influenţează metabolismul hidroelectrolitic şi aparatul urinar”

- Cum acţionează această terapie asupra bolilor?

- Apele minerale influenţează activitatea biologică a celulelor, hormonilor, enzimelor, determinând modificări la nivel de acţiune osmotică, echilibru ionic, volemie (volumul total de sânge din organism), în sensul unei normalizări. Administrate în cură internă, apele minerale acționează mai întâi asupra funcţiilor aparatului digestiv. După ce se resorb, acestea influenţează metabolismul hidroelectrolitic şi aparatul urinar, prin acţiune asupra parenchi- mului renal, căilor urinare și compoziţiei urinei. Putem menţiona ca şi efecte: tamponarea acidului clorhidric în exces din sucul gastric (în gastrite), creşterea secreţiilor pancreatice şi biliare, cu acţiune coleretică şi colecistokinetică. Alte efecte se referă la stimularea secreţiei biliare, favorizarea evacuării vezicii biliare în afecţiunile hepatice, creşterea diurezei apoase în afecţiunile renale, stimularea eliminării acidului uric preformat în gută, influenţarea metabolismului glucidic prin îmbunătăţirea utilizării insulinei, cu rol la pacienţii cu diabet zaharat.

- Cum ajută crenoterapia în afecțiunile aparatului digestiv?

- În gastrita cronică hiperacidă, se pot recomanda ape sulfuroase hipotone, încălzite, cu efect analgezic şi spasmolitic asupra peretelui gastric. Administrate cu 60 de minute înainte de mese, acestea inhibă secreţia gastrică. În ulcerul gastroduodenal cronic, sunt indicate apele sulfuroase alcaline, care scad secreţia gastrică. Apa se administrează caldă, cu 90 de minute înainte şi după mese.

„Este contraindicată în toate afecţiunile în stadii acute”

- Ce izvoare din ţară recomandaţi?

- Izvoarele pentru fiecare pacient trebuie precizate de medic, ţinând cont de afecţiunea prezentă, de stadiul ei, de scopul curei (terapeutic sau profilactic), de bolile asociate. De exemplu, la Băile Olăneşti, izvoarele cu ape sulfuroase alcaline (numerele 10, 12, 14, 5 și 8) sunt benefice în ulcerul gastroduodenal. Izvoarele cu numerele 7, 8, 10, 19 sunt indicate în diabetul zaharat, iar izvoarele 24, 11, 12, cu ape minerale sulfuroase, sunt benefice în afecţiuni renale. Izvorul Ferdinand de la Băile Govora este indicat în afecțiuni hepato-biliare care necesită cure de colereză (colecistite cronice), enterocolite cronice nespecifice.

- Ce contraindicaţii are?

- Crenoterapia e contraindicată în toate afecţiunile în stadii acute, cum ar fi ulcerul gastroduodenal în puseu dureros, colecistita acută, hepatitele cronice cu splenomegalie, litiaza urinară cu hidronefroză, pielonefritele cronice cu insuficienţă renală, diabetul zaharat dezechilibrat cu complicaţii.

„În obezitate, este recomandată administrarea apelor sulfuroase cu 60-90 de minute înaintea meselor principale, cu rol în accelerarea tranzitului intestinal și creşterea diurezei“

„Componenţii chimici se regăsesc pe eticheta sticlei“

- Cât de sănătoase sunt apele minerale din comerț?

- Acestea au o stabilitate chimică mai mare și trebuie îmbuteliate la sursă. Pe eticheta unei sticle, este obligatoriu să fie trecuţi toţi componenţii chimici (calciu, magneziu, sodiu, potasiu, siliciu, fluor, clor, sulfat, azotat, bicarbonat). Dacă au fost demonstrate ştiinţific, efectele benefice pot fi menţionate pe etichetă. Se interzice atribuirea unor proprietăți „vindecătoare”. Conform Directivei Europene 2009/54/CE, se pot menţiona pe etichetă indicaţii cu caracter general: „stimulează digestia”, „efect diuretic”, „poate facilita funcţiile hepato-biliare”, „corespunde unui regim sărac în sodiu”. Este confirmat faptul că apele minerale carbogazoase, mai alcaline, administrate odată sau cu puţin timp înainte de masă, stimulează funcţiile digestive, ajutând digestia şi sporind apetitul. Apa minerală carbogazoasă, bicarbonatată sodică, consumată cu mai mult de o oră înainte de masă, diminuează secreţia gastrică în cazul persoanelor care se confruntă cu hiperaciditate. Toate apele carbogazoase, bicar- bonatate, calcico-magneziene sau mixte sunt resorbite repede și au ca efect creşterea diurezei, cu eliminarea crescută de acid uric. Celor care suferă de hipertensiune arterială li se recomandă ape ce conțin o cantitate redusă de sodiu. Pentru profilaxia bolilor cardiovasculare, studiile arată că apele cu conţinut mai mare de bicarbonat de calciu şi magneziu sunt cele mai eficiente. Este bine să citiți eticheta şi să alegeți apa potrivită pentru dumneavoastră.