Main menu

header

905 2 2Există intelectuali, oameni cu har al vorbirii și cu inteligență, care nu epatează și care, invers proporțional cu măreția lor, afișează modestie, altruism, devenind inspirație pentru cei din jurul lor. De la astfel de personalități avem cu toții ceva de învățat și ele sunt cele care ar trebui să devină modele pentru generații întregi. Dar uite că nu-și doresc neapărat asta, iar societatea face în așa fel încât devin personalități de nișă, când ar trebui să fie pentru mase întregi.

O astfel de personalitate este minunata Daniela Zeca Buzura. Este o războinică a luminii, a forței cuvântului, într-o orbitoare punere în scenă a acestuia, în forme înalte, supreme, cu incendieri continue ale firii celor care o urmăresc și care îi citesc cărțile. Este unul dintre marii profesori de jurnalism ai acestei țări, la București, educând numeroase generații peste ani.

Este publicist, doctor în filologie, prozator, critic literar, poet, lansând una dintre cele mai de succes trilogii orientale ale ultimilor ani, vândută în sute de mii de exemplare.

Impresionează prin inteligență și prin capacitatea de a fi o permanentă redescoperire pentru cei din jurul ei. E un om vertical, riguros, cu simț de răspundere și cu o capacitate formidabilă de a spune povești despre lume și despre oameni. A condus cu măiestrie, până i-au fost „retezate“ aripile, postul TVR CULTURAL, un etalon al calității.

Cum am perceput-o eu, un simplu artist care trudește, cu dăruire, pentru arta sa? Ca pe o binecuvântare, ca pe o continuă și deplină istorisire a bunului simț, a cunoașterii, a dăruirii.

Daniela nu se eschivează să-și împartă fiecare tresărire, fiecare bucată a rațiunii sale, să fie ca o pâine caldă pe care să o adulmeci și de care să te bucuri pe deplin. Nu are vanități și nu caută vreo confirmare sau vreo recunoaștere pentru tot ce a făcut și face.

Formează tineri, la Facultatea de Jurnalism din București, în spiritul unei profesii realizate cu asumare și dăruire, cu simț de răspundere și credința că nimic nu poate fi prea greu sau imposibil dacă există curiozitate, deschidere și bună seamă în a căuta, a iscodi, a răstălmăci frumosul pe toate părțile, pentru a afla mereu acea parte nespusă a poveștii, oricare ar fi ea.

Daniela e o desfătare a minții fiecărui prieten al său, pentru că îl pune la lucru, să țină pasul, îl provoacă, îi aduce argumente și-l lasă să fie în elementul său. Nu iese în evidență cu ce știe și încearcă să adune în preajma sa binele, ca pe o prelungire a sufletului său nobil, boem, dornic de artă înaltă și făuritor de minuni speciale.

Emisiunea pe care Daniela Zeca Buzura o realizează de atâția ani deja la TVR 2 este un proiect excepțional, poate cea mai curată și mai educativă emisiune de televiziune de la noi, în care stă la taclale cu idolii - „Mic dejun cu un campion“, acolo unde s-au perindat și se perindă, într-o descriere formidabilă, cele mai importante nume ale culturii românești contemporane, de la care Daniela extrage esență, culoare, har și putere de a modifica percepții, în fiecare sâmbătă dimineața, de la ora 10:00, la TVR 2.

Daniela Zeca Buzura este, la propriu, o mare personalitate culturală contemporană și un om pe care ți-e mai mare dragul să-l urmărești, să-l asculți, să-l savurezi. E o onoare prietenia care ne leagă și parcă e așa un făcut că avem valori comune, iar eu am o mulțime de învățat din fiecare întâlnire. Daniela este ea însăși un campion al decenței, al corectitudinii și al felului de a transmite mesaje puternice prin artă, scris, talent oratoric.

Îi mulțumesc pentru fiecare lecție pe care mi-a oferit-o, pentru decență și onestitate. Îi mulțumesc pentru că inspiră și cred că fiecare dintre voi, dintre noi trebuie să-i cunoaștem opera, să-i vedem emisiunile și să conștientizăm că o astfel de personalitate apare o singură dată!