Main menu

header

912 2 2Nu mai e foarte mult și vine Crăciunul, cu toate frumusețile lui, cu poleială, cu lucrurile interesante și agitația specifică și cu bucuria că ne alăturăm celor dragi, că auzim oameni pe care-i iubim, că mâncăm bine, colindăm sau privim lucruri și momente de suflet. Nu știu cum îl așteaptă fiecare și cum priviți voi această perioadă, dar eu cred că este cea mai agitată și mai intensă perioadă a anului.

Acum facem pregătiri, ne deschidem sufletul și iertăm, suntem mai calmi, încercăm să facem totul ca la carte, facem bilanțuri și ne fericim pe ritmuri de colinde și de melodii specifice. Nu e neapărat totul ideal, dar măcar este un motiv ca să ne punem în mișcare și să ne lăsăm pradă unor stări și sentimente pe care nu le simțim în tot restul timpului în care suntem copleșiți de probleme și griji.

Crăciunul este, în viziunea mea, sărbătoarea care adună, care pune laolaltă și care naște tot felul de emoții. Se spune că e mult „comercial“ în el. Poate așa o fi, poate că oamenii s-au îndepărtat mult de la esența sărbătorii, dar ce e rău în asta? De ce e rău să ne împodobim casele și sufletele? De ce să nu fim, măcar pentru câteva zile, fără reguli și să lăsăm la o parte convingerile pentru a ne putea bucura pe deplin de atmosfera aceasta încântătoare, care are o magie aparte și care face ca oamenii să fie mai uniți, mai liberi, mai înțelegători și mai frumoși?

Forfota asta arată că oamenilor le pasă și cred eu că într-o lume în care toți sunt doar pe telefoane și rețele, într-o lume care a uitat ce e comunicarea, interacțiunea directă și bucuria, nu face rău, măcar o dată pe an, ca o binecuvântare, ca un semnal de alarmă sau o simplă trezire, să avem Crăciunul, care ne scoate din confort și care ne face să fim mai umani.

Cred că acesta e, de fapt, termenul care ne descrie pe toți cel mai bine. Suntem mai umani și ne lăsăm slăbiciunile să iasă la iveală. Firește că vor fi mereu contestatari ai Crăciunului. Unii care spun că e prea mult, alții care spun că nu mai are legătură cu sărbătoarea creștină. Nu contrazic pe nimeni, dar mi se pare că toate acestea la un loc, atât frumosul, cât și kitsch-ul, fac din vremurile astea unele fascinante, unele în care nu mai sunt reguli.

Eu sunt toată luna decembrie la drum prin țară, vestesc sărbătorile până pe 29 decembrie și vă aștept, dacă puteți, la concertele mele. Aici veți înțelege mai bine ce înseamnă această sărbătoare și cum ne poate face ea diferiți. Fac turnee de Crăciun de 17 ani și e o onoare să știu că vocea mea aduce oamenii la sală, pentru a se bucura de un repertoriu mai puțin comercial, de colinde și cântece dedicate Crăciunului, nu tradiționale, ci create de mine pe parcursul anilor.

Spectacolele mele de Crăciun se bazează pe simțire, pe legătura dintre cuvânt, sonorități și sentimente și parcă e o convenție pe care am stabilit-o de atâta timp cu publicul meu, preț de două ore să uităm de tot și să ne bucurăm de ceea ce ne oferă sărbătorile și, desigur, muzica sensibilă pe care am compus-o pe parcursul anilor.

Crăciunul este relaxare, este simplitate. Înverșunarea nu-și are sensul acum. Ne pregătim temeinic, facem bunătăți, nu facem excese și încercăm să vedem totul mai răbdători, ca și cum lumea toată ar sta în loc pentru noi, pentru a putea petrece. Așadar, dragii mei, încercați să profitați din plin, să ascultați colinde, să fiți alături de cei dragi, pentru că asta se întâmplă doar o dată-n an! Să aveți Crăciun luminat, de Rai colindat!