Main menu

header

933 2 2E o bucurie să scriu idei despre oamenii la care țin. Asta îmi oferă o satisfacție aparte și o fac doar pentru că simt nevoia să știți și voi că există nume care merită să fie luate drept exemplu, care n-au vanități și care pot sta oricând în față drept carte de vizită pentru domeniile lor de activitate.

Un astfel de artist este ANDREEA VOICA. O cunosc de ceva timp și fiecare întâlnire cu ea sau telefon la care ne auzim îmi demonstrează că e un om cu picioarele pe pământ, un artist devotat, un suflet axat pe frumos și pe partea bună din oameni. Andreea Voica este unul dintre numele reprezentative ale folclorului bănățean, vedetă de copil, călcând pe urmele mamei sale, celebra Nicoleta Voica.

Dar uite că nu s-a oprit la acel statut, de „fata lui X“. A crescut singură, a evoluat, și-a creat un repertoriu propriu, a ținut mereu la fiecare apariție, nu a călcat strâmb, nu a inovat inutil și a respectat întocmai zona pe care o slujește de atâția ani. E atentă la fiecare detaliu, nu merge pe direcții bătătorite, are bună seamă, omenie, are un glas inconfundabil, capabil de a doini, și încearcă să fie la nivelul înaintașilor ei, cei care au definit genul popular în zona Banatului, de la Ana Pacatiuș la Achim Nica, până la Petrică Moise sau mama ei, Nicoleta Voica.

Costumul popular îi este căpătâi, așa cum îl știe de demult. Cântecele au în ele spiritul de odinioară și nu-și dorește să fie neapărat în trenduri pentru a fi iubită. Iar această atitudine, sigură și puternică, i-a adus succesul peste ani, pentru că Andreea este una dintre cele mai apreciate artiste din zona sa și nu se dezminte atunci când apare în spațiul public.

În spatele luminilor și a scenei, Andreea e un om cald și decent, un camarad, un coleg pe care oricine se poate baza și asta o spun toți cei care îi sunt apropiați. E un om educat, elevat, cu discurs aparte, cu spirit de învingător și cu o teribilă forță de a face performanță, deși la început n-a vrut neapărat să facă folclor, ci cu totul altă meserie, terminând cu „summa cum laude“ o facultate de prestigiu din America, pe zona de management.

Andreea muncește enorm. Credeți-mă pe cuvânt, e o provocare de seamă să fii artist de muzică autentică în Banat. Petrecerile, rugile sunt grele, interminabile și e un adevărat maraton vocal să reușești să le susții. Andreea Voica face asta cu brio, iar talentul său o ajută să interpreteze cu ușurință mai multe genuri muzicale.

Are o familie specială și un soț la fel de talentat, virtuosul instrumentist Deian Galetin. Formează o echipă imbatabilă și reușesc să impună calitatea pe oriunde ajung. Îi iubesc pe amândoi pentru decență, pentru faptul că nu se expun, pentru liniștea căminului lor și pentru frumoasele fragmente artistice săvârșite împreună.

Îmi place să o ofer exemplu pe Andreea Voica atunci când vorbim despre decență, despre lipsa unei epatări. Nu se bagă în față și nu vrea să fie în centrul atenției. Ajunge acolo doar cu muzica și cu activitatea artistică, mereu la cel mai înalt nivel, fie că vorbim de piese, apariții sau de orice formă de artă.

Andreea este tipul acela de artist care nu așteaptă nimic de la nimeni, care luptă pentru a lăsa ceva în urmă, care muncește pe brânci și care duce mai departe o comoară inestimabilă dintr-o zonă plină de influențe și esență.

Dacă toată lumea și-ar vedea de treabă și ar trăi modestia ca pe o stare de fapt, așa cum face Andreea Voica, lumea artistică ar avea mult mai mult de câștigat.

Dar, dincolo de orice, o apreciez pe Andreea pentru seninătatea sufletului său, pentru perseverență, pentru felul în care știe să-și croiască drumul și pentru faptul că nu se abate de la seriozitatea sa. Felicitări, draga mea ANDREEA VOICA!