Main menu

header

    Originară din Singapore, această frumoasă pisică este cea mai mică felină de companie. Atât raritatea sa, cât şi temperamentul său activ, curios, afectuos şi sociabil au făcut-o una dintre cele mai căutate pisici de companie. Se pare că pisicile Singapura există de circa 300 de ani şi sunt descendentele unor pisici aduse din toată lumea în Singapore şi care au fost ulterior încrucişate cu rase locale. În acest moment, Singapura este o rasă foarte rară în Europa.

Pe frunte are un „M”
      Singapura seamănă foarte mult la aspect cu Abyssinaina, însă este mult mai mică. Are capul rotund, nasul scurt, pigmentat în culori închise, urechile late, iar ochii mari, cu un contur de culoare închisă. Pe frunte are desenat un „M”, caracteristic pisicilor tigrate. Coada e de lungime medie, labele sunt mici, iar corpul este musculos. Greutatea unui exemplar la maturitate este de două, patru kilograme.

Se admite o singură culoare
      Blana este scurtă şi fină, singura culoare admisă pentru această rasă fiind sepia. Firul de păr are minimum două benzi maroînchis, separate de o bandă de culoarea gălbuie. Lateralele corpului nu au zone pestriţe şi sunt crem-deschis. În jurul ochilor şi al nasului, la baza mustăţilor şi între degete, părul este maro-închis. 

Tăcută şi jucăuşă
     Această pisică este activă, foarte curioasă, vioaie, afectuoasă, sociabilă, destul de tăcută, paşnică şi jucăuşă. Se adaptează uşor schimbărilor şi se înţelege bine şi cu alte animale din casă sau cu cei mici. Aceste calităţi o fac un excelent animal de companie. Îi place să stea mai tot timpul cocoţată pe ceva aflat cât mai sus şi adoră să toarcă în braţele stăpânului. Dacă nu are jucării interesante în apropiere, este posibil să transforme obiectele de decor sau de mobilier în parteneri de joacă. Din acest motiv, este bine să îi lăsaţi motocei la îndemână când plecaţi de acasă.

Ochii trebuie curăţaţi zilnic
     Singapura nu necesită o îngrijire deosebită, însă trebuie periată o dată la câteva zile. De asemenea, îmbăierea este indicată cam o dată pe lună. Ochii trebuie curăţaţi zilnic de impurităţi, cu ajutorul unor produse speciale, recomandate de medicul veterinar. La fel şi urechile, însă o dată pe săptămână. Deoarece este o pisică mică de statură, dar foarte activă, are nevoie de circa 70 kcal/kg pe zi.

Nu suportă frigul şi umezeala
     Din punct de vedere al sănătăţii, pisicile din rasa Singapura nu au probleme specifice rasei, dar necesită vaccinare regulată, deparazitare internă periodică şi control veterinar anual. Trebuie menţionată însă sensibilitatea la frig şi la umezeală. Speranţa de viaţă este între 9 şi 15 ani. Daniela Purgaru