Main menu

header

Un câine ce îşi duce viaţa într-un mediu absolut natural nu necesită o îngrijire deosebită a dinţilor, însă un patruped de apartament, după şase ani, începe să îşi piardă dinţii. Iată ce trebuie să faceţi pentru a preveni şi întârzia cât de mult posibil acest lucru.

Tartrul poate duce la pierderea danturii
     Începând de la 2 sau 3 ani este indicat să combatem tartrul dentar, care, la unii câini, se depune atât de abundent, încât gingia se retrage, iar dinţii încep să se mişte şi apoi cad. Carie dentară primară, practic, nu există la câini. Problema este însă că sub tartru se produce o adevărată gangrenă a dintelui, ce reprezintă un focar de infecţie şi împiedică masticaţia. În aceste condiţii, uneori câinele, din pricina durerii, refuză total hrana.


Spălaţi-i măselele!
     Mijlocul cel mai sigur de a preveni acest mare neajuns, care este tartrul dentar, este ca o dată pe săptămână, începând de când câinele este mic, să fie spălat pe dinţi şi, în special, pe măsele cu o periuţă şi cu o pastă de dinţi specială pentru câini. În cazul în care patrupedul nu suportă periuţa de dinţi, aceasta poate fi înlocuită cu o bucată de pânză înfăşurată pe deget. Aceasta se poate înmuia în apă călduţă şi pastă de dinţi sau într-o soluţie din bicarbonat de sodiu şi apă şi apoi se freacă energic dinţii.

Control lunar
     În fiecare lună, dinţii trebuie controlaţi şi, dacă a apărut un depozit galben la baza lor, în special la măsele, câinele trebuie dus la medic, pentru detartraj.

 

Daniela Purgaru