Main menu

header

Câinele din rasa Kuvasz este perfect pentru iubitorii de animale care îşi doresc un patruped de dimensiuni mari şi care deţin o curte sau un apartament cu mult spaţiu. Acest câine este extrem de inteligent şi are un puternic caracter protector.

Uriaşul tibetan
    Rasa Kuvasz („kawasz” = protector) este originară din Tibet, iar în ziua de azi câinele este crescut în special pentru protecţie, pază şi ca animal de stână. Seamănă destul de mult cu Ciobănescul de Pirinei, însă nu are doi pinteni la nivelul labelor din spate. Cu secole în urmă, această rasă s-a răspândit treptat în întreaga Europă, fiind utilizată mai ales în Ungaria, unde a fost, la mijlocul secolului al XVI-lea, foarte căutată pentru însoţirea nobilimii.

Puternic şi robust
    Acest câine este foarte puternic şi robust, cu un cap mare şi ochi închişi la culoare, expresivi. Urechile au vârfurile uşor rotunjite, aduse spre înainte. Corpul este musculos, iar coada este purtată în jos. Blana este, fără excepţie, complet albă, iar părul dublu poate fi ondulat. Înălţimea este de 71-76 cm la mascul şi de 66-71 cm la femelă, iar greutatea e de 42-52 kg la mascul şi de 32-41 kg la femelă.


Pentru el, familia reprezintă haita
     Rapiditatea, puterea şi agilitatea sa îl fac un excelent câine utilitar. Este foarte inteligent, iar caracterul său este protector, chiar uşor posesiv.
    De altfel, Kuvasz este „programat” genetic să considere că fiecare membru al familiei sale face parte din haită şi trebuie protejat până la ultima suflare. Este uşor independent şi este indicat să fie dresat începând de la câteva luni, în funcţie de scopul pentru care îl creşteţi. Astfel i se va cultiva supunerea şi socializarea cu alţi oameni şi animale şi i se va tempera protectivitatea.

Are nevoie de mult spaţiu
     Kuvasz are nevoie de multă mişcare, de spaţiu generos şi de hrană suficientă. Pentru a afla cât şi ce trebuie să mănânce, dar şi pentru efectuarea tuturor vaccinurilor încă de când este foarte mic, trebuie să consultaţi un medic veterinar. Blana sa frumoasă trebuie periată foarte des, iar îmbăierea nu este necesar să se facă decât o dată la câteva luni.

Trăieşte până la 14 ani
     Printre afecţiunile cele mai des întâlnite la această rasă se numără torsiunea gastrică, displazia de şold sau maladia von Willebrand (o tulburare care are ca rezultat imposibilitatea de coagulare a sângelui). Durata medie de viaţă a Kuvasz este de 11-14 ani.

Daniela Purgaru