Main menu

header

    Oamenii de ştiinţă au descoperit recent că elefanţii au un talent înnăscut pentru matematică. Un elefant de la Grădina Zoologică „Ueno”, din Tokyo, a reuşit să facă suma fructelor corect în proporţie de 87% în cadrul unui experiment ce a cuprins o cuşcă mare şi două găleţi de fructe. Un alt elefant de la Grădina Zoologică din Kyoto a obţinut şi el un respectabil scor de 69%.

Teste surprinzătoare pe bază de fructe
     Aptitudinile în materie de adunare ale elefanţilor din specia Elephas Maximus au fost descoperite de Naoko Irie, de la Universitatea din Tokyo. În teste, într-o găleată au fost puse trei mere, iar în a doua, situată în apropiere, cinci. Apoi, în fiecare găleată au mai fost puse câte două mere. Fără să poată să vadă în găleată sau să numere merele cu trompa, elefantul femelă Ashiya, în vârstă de 30 de ani, a ales găleata cu mai multe mere, aparent după ce le-a numărat în timp ce erau puse în găleată.

Pot compara numere de la unu la şase
     Aceasta nu ar fi ceva deosebit, deoarece multe animale posedă abilităţi de bază de a număra, însă cele mai multe animale dau greş când numărul este mai mare de trei sau patru şi când diferenţa dintre variantele disponibile este prea mică. „La început nu mi-a venit să cred. Elefanţii pot să compare numere precum şase şi cinci! Elefanţii supuşi testelor pe bază de fructe puteau să facă diferenţa dintre cinci şi şase la fel de bine ca între cinci şi unu”, a declarat Irie.
Daniela Purgaru