Main menu

header

de Veronica Zărescu

Este de admirat un părinte preocupat de activităţile zilnice ale copilului său şi de implicaţiile acestora pe termen lung. Uneori, la polul opus adulţilor care îşi lasă odraslele pe mâna bunicilor sau a bonelor şi se limitează la a plăti diverse cursuri pentru cel mic se găsesc cei care exagerează cu implicarea lor în viaţa copilului. Este deosebit de important să nu ocupaţi cu orice chip timpul micuţului. Specialiştii susţin că este esenţial ca acesta să înveţe să se plictisească din când în când, deoarece, descoperind lipsa de activitate şi singurătatea, va găsi idei pentru a ieşi din această situaţie.

Ascultaţi-i dorinţele
A găsi un echilibru între util, plăcut şi rezonabil în ceea ce priveşte programul de activităţi al copilului este una dintre marile provocări ale „meseriei” de părinte. Este foarte important să îl testaţi pe micuţ şi să aflaţi ce sport îi place şi pe care doreşte să îl aprofundeze, dar la fel de important este să ştiţi când este cazul să vă opriţi. Copilul poate fi atras la început de noutatea activităţii respective, pentru ca ulterior să descopere că s-a plictisit şi nu mai merge cu aceeaşi plăcere. Dacă insistaţi să continue, este posibil ca el să vă asculte din dorinţa de a vă face pe plac şi de a nu vă dezamăgi, dar în sinea sa se va simţi frustrat şi stresat. Atunci când practici un sport care nu îţi mai place sau mergi la un curs de limbi străine, dar tu nu îţi doreşti cu adevărat acest lucru, devii ursuz, morocănos şi răbufneşti atunci când poţi. Să nu vă mire deci dacă cel mic începe să facă o criză că nu doreşte pijamaua cu căţeluşi într-o seară sau să vă anunţe învăţătoarea că a bătut un copil care i-a oferit un măr.

Ce-i prea mult strică
Medicii psihologi sunt de părere că, de cele mai multe ori, acest tip de agresivitate dispare o dată cu încetarea activităţii respective. La fel se poate întâmpla şi dacă cel mic are prea multe îndeletniciri extraşcolare în program. Chiar dacă le face cu plăcere şi entuziasm, oboseala îşi va spune cuvântul, mai devreme sau mai târziu, şi îi va scădea randamentul la toate. Este clar că, impunând un program încărcat copilului, înseamnă să îl obosiţi mai mult decât este necesar. Mai ales dacă simte că aşteptaţi mereu mai mult de la el, atunci îşi va pierde încrederea în sine şi va avea sentimentul că nu face niciodată ce trebuie, că nu este la înălţimea aşteptărilor părinţilor.
Este foarte important pentru copii să aibă momente libere în fiecare zi, în care să se joace aşa cum vor, să sară pe canapea sau să se uite la desene animate. Nu e bine nici să fie lăsaţi de capul lor, dar nici să fie transformaţi în roboţei.