Main menu

header

de Claudia Stan

Viola odorata, toporaşul, micşuneaua, micsandra ori violeta, este o plantă ce apare primăvara pretutindeni, pe câmpii, dealuri şi chiar în zonele montane. Cu siguranţă vă sunt cunoscute aceste plante, dar poate că puţini dintre dumneavoastră ştiu că ele sunt utile în… medicină.

Alungă depresiile
Toporaşii sunt utilizaţi de multă vreme în tratarea răcelilor şi a gripelor. Ajută în refacerea aparatului pulmonar, dezinfectându-l. Infuzia din violete se prepară astfel: peste o linguriţă cu plantă uscată se toarnă o cană cu apă. Se lasă la infuzat şi se beau cel puţin trei căni pe zi. Toporaşii sunt de folos şi pentru a trata durerile de cap, insomnia, depresia, excesul de mucus, tusea şi astmul bronşic. Vindecă, de asemenea, cu succes bronşitele, datorită unei substanţe conţinute ce are acelaşi efect ca şi hidrocortizonul cu aerosol.

Spuneţi adio infecţiilor urinare!
Planta constituie un remediu naturist pentru eczemele de pe piele, dar şi un tratament eficient pentru reumatism. Puteţi scăpa de durerile de la încheieturile mâinilor şi picioarelor, dar şi de senzaţia de amorţire cu ajutorul ceaiului din toporaşi. Se iau două linguri pline cu toporaşi şi se adaugă în 300 ml de apă, ce se fierb timp de cinci minute. Se bea câte o cană dimineaţa, la prânz şi seara. Mai mult, ceaiul din viola protejează împotriva cancerului la sân, dar în acelaşi timp este folosit şi ca tratament pentru acesta. Totodată, este util şi în cazul infecţiilor urinare.