Main menu

header

de Claudia Stan

Zmeurul (Rubus idaeus), cunoscut şi sub numele de rubus sau de rug de munte, este un arbust stufos, ce face mici fructe delicioase, apreciate de mulţi dintre noi, dar nu doar pentru gustul minunat, ci şi pentru virtuţile terapeutice. Dacă nu sunteţi convinşi, puteţi încerca reţetele propuse de noi şi vă veţi convinge că zmeura este un nesecat izvor de sănătate.

Dezinfectant natural
Acest fruct cu un gust dulce-acrişor reuşeşte să acopere necesităţile nutritive ale organismului uman, datorită conţinutului mare de vitamine, minerale, pectine şi substanţe de natură flavonoidică. Zmeura, consumată proaspătă, conţine şi un nivel ridicat de vitamina C, reuşind astfel să acopere o mare parte din necesarul zilnic din această vitamină. În plus, fructul este un dezinfectant natural de mare preţ, reducând totodată şi nivelul acidităţii din stomac. Mai mult, zmeura conţine o substanţă numită xiliton (îndulcitor natural), fiind folosită pentru prevenirea şi pentru tratarea cariilor.

Previne hipertensiunea arterială
Câte un bol cu zmeură proaspătă mâncată în fiecare zi vă ţine departe de multe boli. Rugul de munte vine în ajutorul persoanelor care au febră, dar are efect şi în cazul convalescenţilor. De asemenea, zmeura previne hipertensiunea arterială şi îmbunătăţeşte digestia. Decoctul din muguri de zmeură este un tonic astringent şi previne dizenteria. Se iau două linguri cu muguri de zmeură şi se fierb în 200 ml de apă, timp de zece minute. Se bea acest decoct de trei ori pe zi, pe stomacul gol. În plus, ajută în vindecarea erupţiilor cutanate, arsurilor, sângerărilor şi leucoreei.

Reglează glicemia
Preţioşii muguri sunt utilizaţi cu succes în ameliorarea simptomelor cauzate de menopauză şi în tratarea afecţiunilor ovariene. Zmeura contribuie la distrugerea chisturilor ovariene sau a nodulilor mamari. Pentru afecţiuni ginecologice faceţi spălături vaginale cu infuzie din muguri de zmeur. Fierbeţi timp de cinci minute trei linguri cu plantă în 200 ml de apă şi lăsaţi să se răcească până la o temperatură optimă spălăturilor.
Dacă zmeurul este binefăcător femeilor, trebuie să ştiţi că acesta este o adevărată mană cerească şi pentru bolnavii de diabet. Fructele delicioase, dar şi ceaiurile din această plantă sunt indicate acestor suferinzi, deoarece reglează indicele glicemic şi previn îmbătrânirea.

Pont. Gargara din frunze de zmeur înlătură mirosul neplăcut al respiraţiei şi tratează afecţiunile faringiene.