Main menu

header

de Elena Şerban

Arinul negru e un arbust foios. Deşi în general are forma unui arbust, există situaţii în care arinul negru se prezintă ca un arbore în toată regula, cu coroană stufoasă şi cu un trunchi foarte bine dezvoltat. De la arinul negru se utilizează atât scoarţa, cât şi frunzele şi mugurii. Leac pentru febră
Scoarţa se recoltează primăvara de pe ramuri mai tinere, frunzele, înainte ca fructele să ajungă la maturitate, iar mugurii, înainte de pornirea în vegetaţie (martie-aprilie). Toate părţile utilizabile în medicina populară se usucă la umbră, în general în poduri acoperite cu tablă, şi se păstrează în saci de hârtie, la loc uscat.
Arinul negru uşurează digestia, este sudorific, diuretic, astringent, antidiareic, antireumatic, febrifug, dezinfectant, cicatrizant, antihemoragic, antiinflamator şi uşor antimicrobian. Datorită acestor calităţi, tratamentele cu preparate pe bază de arin negru se recomandă contra febrei, stomatitelor, gastroenteritelor sau enteritelor. Utilizat extern, arinul negru este excelent în tratamentul plăgilor, transpiraţiei, opărelilor, durerilor de măsele, gingivitelor, ulceraţiilor, reumatismului, dar şi al hemoragiilor externe superficiale.

Combate diareea
În rândurile de mai jos vom prezenta câteva tratamente pentru diaree, febră, dar şi pentru durerile de stomac.
DIAREE.
Preparaţi un decoct din două linguri cu muguri fierţi într-o cană cu apă. După ce se fierb cinci minute, lăsaţi să se răcească şi apoi strecuraţi. Preparatul se bea câte o jumătate de cană dimineaţa şi seara.
FEBRĂ. Pentru a scăpa de fierbinţeală, este foarte bună scoarţa de arin negru. Zece grame de pulbere de scoarţă se fierb în 200 ml de apă. După ce a dat în clocot, lăsaţi acoperit cinci minute. Decoctul se bea tot în două reprize, însă intervalul de timp dintre ele trebuie să fie foarte mic.
DURERI DE STOMAC. Opăriţi o linguriţă cu muguri cu o cană cu apă clocotită. Se lasă acoperită 15 minute şi după ce se strecoară se bea îndulcit cu miere. Pentru eficienţă se beau două căni pe zi.

Tratează leucoreea
Utilizarea externă a preparatelor pe bază de arin negru este şi ea foarte eficientă în oprirea secreţiei de lapte, tratarea leucoreei, pentru tonifierea mucoasei bucale şi a gingiilor, vindecarea hemoragiilor externe superficiale, reumatismului, transpiraţiei şi opărelilor la picioare, durerilor de măsele, gingivitelor, ulceraţiilor.
Astfel, dacă vreţi să stopaţi secreţia laptelului la sfârşitul perioadei de lăuzie, dar să şi vindecaţi „împietrirea sânului”, tot ce trebuie să faceţi este să puneţi pe sâni cataplasme cu frunze crude tinere.
Leucoreea dispare repede dacă persoana suferindă face spălături vaginale cu o infuzie preparată din două linguri cu frunze uscate, mărunţite, peste care se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă acoperită 15-20 de minute şi apoi se strecoară. Se foloseşte după ce a ajuns la o temperatură corespunzătoare!

Gargară pentru afecţiuni bucale

Decoctul, preparat dintr-o pulbere de scoarţă (o lingură la o cană cu apă) fiartă într-o cană cu apă timp de cinci minute, este foarte bun în oprirea hemoragiilor externe superficiale, reumatismului, transpiraţiei şi opărelilor la picioare, durerilor de măsele, gingivitelor, ulceraţiilor ş.a. astfel, cu acest decoct, fie se tamponează locul afectat, fie se face gargară (în cazul afecţiunilor bucale).