Main menu

header

de Anda Postolache

Suntem în plin sezon al căpşunilor, fructe delicioase şi extrem de folositoare sănătăţii noastre. Căpşunile fac parte din familia Rosaceae, ca şi fragii. Zemoasele şi parfumatele fructe conţin vitamine, minerale, carbohidraţi, zaharuri şi multă apă. Căpşunile „se pot lăuda” cu prezenţa vitaminelor A, B1, B2, B6, C, E, PP, K, iar la capitolul minerale putem menţiona: calciu, sodiu, potasiu, mangan, cupru, fier, fosfor, siliciu. Carbohidraţii sunt în proporţie de 7%, iar apa, în proporţie de 89%.

Micşorează nivelul colesterolului
Datorită vitaminelor şi mineralelor, căpşunile sunt un adevărat dar al naturii, ajutând organismul să se remineralizeze şi să se fortifice după perioada rece. Cantitatea mare de apă conţinută le face deosebit de eficace în menţinerea unui ten frumos şi sănătos. Sunt fructe cu efect diuretic important, detoxifiază organismul, micşorează nivelul colesterolului, normalizează somnul, datorită vitaminei E, a celor din complexul B şi manganului, fiind indicate şi în tratarea insomniilor. Fierul conţinut de aceste fructe este de mare folos în tratarea anemiilor.
Ficatul este revitalizat, mai ales graţie vitaminei K. Astfel că această cură este indicată bolnavilor cu insuficienţă hepatică, litiază biliară şi dischinezie biliară. Căpşunile normalizează tensiunea, fiind indicate în cazul hipertensivilor. Fructele foarte coapte au efect de laxativ uşor, făcându-le ideale în constipaţii.
Pentru o cură cu căpşuni putem face la storcător suc de căpşuni sau putem să le mâncăm, de preferinţă fără zahăr. Sunt foarte gustoase cu puţină smântână şi cu miere, dar se pot face spumă, fiind un desert delicios.
Datorită conţinutului scăzut de zahăr, diabeticii pot consuma căpşuni, dar în cantităţi mici, pentru a nu deregla valoarea glicemiei.

Atenţie la alergii!
Singura problemă cu căpşunile o constituie alergiile. Aceste fructe, ca şi zmeura, kiwi şi fragii, sunt puternic alergene. De aceea este bine ca persoanele care se ştiu cu sensibilităţi de acest gen să nu le consume. Alergia pură la căpşuni este destul de rară, cele mai multe persoane sensibile la astfel de fructe având o reacţie… pseudoalergică. În ambele situaţii, pacientul trebuie să se prezinte la alergolog. La persoanele sensibile, fructele produc urticarii, asociate cu tumefacţia buzelor, a feţei sau a altor extremităţi ale corpului. Foarte rar se întâmplă să se ajungă la şoc anafilactic sau la scăderea bruscă a tensiunii arteriale. Tratamentul constă în administrarea de antialergice şi antihistaminice de ultimă generaţie, dar acesta trebuie făcut numai sub supraveghere medicală!