Main menu

header

de Elena Şerban

O casă plină de iederă este deosebit de atractivă. Pare atinsă de patina timpului, elegantă, sălbatică, dar oarecum nobilă. În ciuda acestor calităţi date de frunzele simple ale plantei căţărătoare, iedera este mai mult decât un ornament. Iedera este denumirea generică dată plantelor caţărătoare cu tulpini foarte lungi, lemnoase, ce se pot răspândi atât pe orizontală, alcătuind un covor verde, cât şi pe verticală, folosindu-se de  ziduri, arbori, stânci etc. Din genul Hedera fac parte specii care pot fi întâlnite în mai toate regiunile, cu precădere în Europa, în Asia şi în nordul Africii.

Are proprietăţi antiinflamatorii
În ciuda aparenţelor, această plantă se foloseşte şi în scop medicinal. Astfel, de la iederă (Hedera helix) se utilizează frunzele şi florile. De altfel, frunzele uscate conţin saponine şi flavonide. Aceste substanţe au efecte antiinflamatorii, mucolitice, expectorante, anticonvulsive. Dacă sunt folosite în uz extern, au efect fungicid. Atenţie însă! Saponinele pot irita pielea şi membranele mucoase. Cu ajutorul iederei se prepară ceaiuri, ţuică, infuzie şi ulei (ultimele folosite în uz extern).

Leacuri împotriva răcelii
Ceaiul de iederă: opăriţi o linguriţă cu frunze uscate de iederă, pisate, cu 250 ml de apă clocotită. După ce se infuzează zece  minute, strecuraţi. Ceaiul trebuie băut după ce s-a îndulcit cu o linguriţă cu miere. Beţi două căni pe zi dacă răciţi des şi aveţi tuse „măgărească”.
Ţuica de iederă: puneţi 35 g de flori de iederă cu 35 g de flori de viorele într-o sticlă de 750 ml plină cu ţuică. Închideţi ermetic. Agitaţi sticla zilnic circa o lună. După acest timp, strecuraţi şi mutaţi într-o altă sticlă. Beţi din acest preparat o jumătate de linguriţă. Atenţie, şoferi! Acest tratament poate fi „detectat” de fiola alcoolscopică, aşa că în perioada curei cu ţuică de iederă nu şofaţi! Acest preparat are efect bun în cazul răcelilor.

Băi contra micozei plantare
Infuzie pentru baie la picioare. Acest preparat combate micoza plantară, dar şi mătreaţa. Pentru a o prepara, turnaţi 250 ml de apă fiartă peste două linguri cu frunze de iederă (proaspete sau uscate). Dacă folosiţi această infuzie pentru a combate mătreaţa, masaţi direct pielea capului. Dacă vreţi să o utilizaţi pentru băi la picioare, faceţi o soluţie din trei sferturi apă şi un sfert infuzie. Pentru a combate micoza, ţineţi picioarele în soluţia creată.

În luptă cu... celulita
Puneţi într-un borcan 300 ml de ulei de măsline, o ramură de rozmarin şi o mână de frunze proaspete de iederă. Lăsaţi borcanul într-un loc mai călduţ, două-trei săptămâni. După ce strecuraţi, turnaţi într-o sticlă închisă la culoare şi masaţi locurile afectate de celulită. Masajul trebuie efectuat regulat, dimineaţa şi seara, după duş şi o „fricţionare” energică făcută eventual cu o mănuşă specială.