Main menu

header

de Elena Şerban

Ricinul, în condiţiile pedoclimatice (n.r. - de sol şi de climă) din România, este o plantă erbacee anuală (în Africa creşte ca un arbust sau arbore de până la trei metri înălţime), cu rădăcina pivotantă, ramificată. Are tulpini erecte verzi sau roşiatice şi frunze mari, palmat fidate, cu lobi ascuţiţi. La noi în ţară se cultivă în Câmpia Dunării, în sudul Dobrogei, în Bărăgan şi în vestul Banatului.

Uleiul, aur pentru sănătate
De la ricin (Ricinus Communis) se utilizează seminţele. Acestea se recoltează în lunile august-septembrie, când au ajuns la maturitate şi din care se prepară binecunoscutul ulei. Seminţele conţin până la 50% ulei, dar şi o toxalbumină (ricină) ce se elimină prin tratarea uleiului cu vapori supraîncălziţi. Uleiul de ricin este format din gliceride ale acidului ricinolic (87%), restul fiind  gliceride ale acizilor graşi. Seminţele mai conţin un alcaloid (ricinina), enzime, vitamina E.

Acţionează rapid
Uleiul de ricin este un laxativ uşor dacă este folosit în doze mici sau purgativ dacă se foloseşte o cantitate mai mare. Datorită acestor efecte, se utilizează în constipaţie, în special în cazul constipaţiei acute. Este foarte important ca după administrarea uleiului de ricin sau a oricărui preparat pe bază de această plantă, pacientul să stea foarte aproape de o toaletă!
Contra constipaţiei luaţi una sau două linguri cu ulei de ricin. Pentru a îndepărta gustul neplăcut, imediat după administrarea uleiului mâncaţi o felie de pâine neagră sau o bucată de zahăr cubic. În doar două ore, uleiul îşi va face efectul dorit.

Seminţele sunt foarte toxice
Deşi uleiul de ricin terapeutic nu este toxic, seminţele sunt. Astfel, dacă ingeraţi accidental seminţe de ricin, trebuie să ştiţi că acestea vor cauza coagularea fibrinei, aglutinarea eritrocitelor, lezarea pereţilor vaselor sangvine, iritarea mucoasei gastrointestinale, dar şi leziuni hepatice şi renale.

Întăreşte unghiile
Unghiile casante sau cele care se rup extrem de uşor vor deveni mai rezistente tot cu ajutorul uleiului de ricin. Acesta trebuie combinat, în părţi egale, cu ulei de soia şi ulei de avocado. Cu ajutorul unei pensule de la o sticluţă de ojă aplicaţi pe unghiile de la picioare sau de la mâini. Nu doar că acestea vor fi mai rezistente, dar vor fi şi mai lucioase.
Folosit tot în uz extern, acest ulei previne apariţia bătăturilor. Pentru aceasta, amestecaţi în cantităţi egale ulei de ricin cu ulei de susan. După ce aţi spălat bine picioarele, curăţaţi-le cu o piatră ponce şi apoi ungeţi-le cu amestecul de uleiuri.

ATENŢIE! Ingerarea de un copil a cinci seminţe sau a opt-zece seminţe de către un adult poate provoca moartea!

- Gravidele, copiii cu vârsta de până la 12 ani, dar şi adulţii suferinzi de constipaţie cronică sau de obstrucţie intestinală să nu îşi administreze sub nicio formă ulei de ricin;
- Uleiul de ricin se foloseşte înainte de naşteri, pentru golirea intestinelor, dar doar la sfatul medicului!
- Ricinul este întâlnit şi ca plantă ornamentală!