Main menu

header

906 8 1de Roxana-Ioana Ancuța

Varza face parte din familia cruciferelor (alături de broccoli, conopidă și kale) și este o legumă plină de nutrienți având, în același timp, un conținut foarte scăzut de calorii. Studiile au demonstrat că un consum regulat de varză poate ajuta la protejarea sistemului imunitar, la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului. De asemenea, brasicoterapia sau terapia externă cu varză este o metodă naturistă eficace în foarte multe boli. Printre altele, tratamentele cu foi de varză diminuează durerile și reduc inflamațiile.

Oblojesc durerile de încheieturi

906 8 2Varza conține o cantitate mare de vitamine C și E care ajută la stimularea producției de colagen, acel compus însărcinat cu menținerea elasticității pielii și diminuarea ridurilor. De asemenea, este bogată și în vitaminele A și D, protejând pielea și oferindu-i o textură sănătoasă cu un aspect tânăr. Mai mult, frunzele de varză pot fi folosite în scop terapeutic. Așezate pe anumite părți ale corpului, ele ameliorează erupțiile cutanate cauzate de acnee, psoriazis, eczeme, ulcere, răni sau de mușcăturile de insecte. Fie că sunt răzuite sau nu, frunzele pot fi aplicate direct pe zona afectată și acoperite cu un pansament pentru o vindecare mai rapidă. În medicina tradițională sunt utilizate numeroase metode care s-au dovedit eficiente în eliminarea sau ameliorarea durerilor provocate de bolile reumatice, varza fiind un remediu foarte vechi la care se apela în cazul inflamațiilor de la nivelul articulațiilor, dar și pentru oblojirea durerilor de încheieturi. Un studiu american publicat în 2007 a demonstrat că aportul suficient de mare de vitamina K1 aflată în componența verzei este asociat cu scăderea inflamației, în același timp dovedindu-se că învelirea în foi de varză a încheieturilor ajută la ameliorarea durerilor.

Utile în osteoartrită

Cercetătorii din cadrul departamentului de Medicină Integrativă de la Universitatea Duisburg-Essen au analizat prin comparație efectele produse de tratamentele externe cu varză și efectele produse de medicamentele clasice, făcând acest studiu pe 80 de pacienți care sufereau de osteoartrită la nivelul genunchilor. După o lună de tratament, toți pacienții au semnalat o scădere în intensitate a durerii. În urma acestui experiment, specialiștii au fost de acord asupra faptului că tratamentele cu foi de varză sunt eficiente în problemele de la nivelul genunchilor, mai ales în cazul osteoartritei, dacă durerile și inflamațiile localizate la acel nivel sunt scăzute sau medii.

Înlătură disconfortul din zona sânilor provocat de mastită

906 8 3Compresele cu foi de varză sunt recomandate și în cazul femeilor care tocmai au născut și care se confruntă cu inflamări ale țesuturilor mamare. Declanșarea lactației aduce anumite modificări în organism, iar sânii pot deveni inflamați, dureroși, duri, fierbinți sau sensibili la atingere, situație care, netratată, poate cauza mastită, care este infecție a sânului provocată de pătrunderea de bacterii la nivelul țesutului mamar determinând simptome precum inflamație, durere, febră și o stare generală de rău. În astfel de cazuri, aplicarea pe sâni a foilor de varză ajută la ameliorarea sau eliminarea durerilor și la înlăturarea disconfortului. O analiză efectuată la Centrul pentru Alăptare din cadrul Spitalului Universitar din Singapore a admis faptul că aceste tratamente cu foi de varză sunt eficiente în cazul inflamațiilor sânilor din timpul alăptării, adăugând, totuși, că dovezile nu sunt suficiente pentru a recomanda oficial un protocol antimastită în ceea ce privește aceste tratamente. În favoarea binefacerilor aduse de varză sunt și specialiștii de la Fundația Canadiană pentru Alăptare care consideră că tratamentul cu foi de varză este o alternativă pentru mastită. Astfel, ei recomandă aplicarea foilor de varză reci direct pe sâni, timp de 20 de minute, de două ori pe zi, atrăgând atenția că păstrarea pentru o durată mai lungă de timp a foilor de varză pe sâni, în cazul femeilor care alăptează, poate determina diminuarea semnificativă a cantității de lapte. Prin urmare, acest tratament trebuie oprit odată ce dispar simptomele mastitei.

Tratament pentru luxații și entorse

906 8 4Foile de varză mai sunt recomandate și în caz de luxații sau entorse. Se zdrobesc câteva foi de varză și se aplică pe zonele afectate, timp de patru ore. Este indicat ca în primele două zile de la producerea entorselor, pe partea accidentată să se aplice și pungi cu gheață. S-a dovedit că acest tratament combinat accelerează vindecarea și refacerea ligamentelor și diminuează durerile. Pe răni care se vindecă greu, se recomandă comprese zilnice înmuiate în suc de varză aplicate pe rană și menținute timp de o oră, după care expunerea zonei tratate, tot timp de o oră, la aer. Această practică accelerează vindecarea rănilor, scade riscul de infecție și ajută la diminuarea cicatricelor care se formează după vindecare.

Balsam pentru arsuri

Unele dintre cele mai frecvente accidente casnice sunt arsurile. Se poate aplica o compresă cu suc proaspăt de varză, de mai multe ori pe zi. Sucul de varză are proprietăți antiinfecțioase, atenuează arsurile, previne formarea cicatricelor cheloide, a bășicilor, contribuie la o vindecare mai rapidă și răcorește zona afectată. În caz de eczeme infecțioase, se aplică direct pe zona afectată frunze de varză proaspăt zdrobite (eventual cu un ciocan pentru șnițele), iar apoi se fixează cu ajutorul unui bandaj (nu se recomandă nailonul sau leucoplastul). Cataplasma se menține timp de patru ore, după care zona se lasă o oră să se usuce la aer. Acest tratament se repetă până la vindecare. Varza este renumită pentru capacitatea ei de a combate durerile de gută. Pe locul dureros, se aplică o compresă, înfășurându-se piciorul sau mâna în fâșii de frunze de varză, după care se leagă și se pune peste ele tampoane de vată și o pânză. 

Înaintea aplicării, frunzele de varză se spală și li se îndepărtează nervura central groasă, după care se zdrobesc ori se presează cu ajutorul unei sticle sau cu un făcăleț pentru a le înmuia și pentru a scoate la suprafață sucul plantei. Se pot aplica în mai multe straturi, iar la final se fixează cu o legătură

Varza poate vindeca, de asemenea, acneea și alte afecțiuni ale pielii, nivelurile ridicate de potasiu și vitamina A având proprietăți ce contribuie la îmbunătățirea tenului. Frunzele de varză, ușor aburite și puse într-o pânză de bumbac, pot fi aplicate pe timpul nopții pe zona afectată, iar rezultatele nu vor întârzia să apară