Main menu

header

de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Rădăcina de galangal a fost folosită în medicina Ayurveda și în cea tradițională chineză de secole. Condimentul este renumit pentru gustul său deosebit, asemănător cu al ghimbirului, dar mai blând, ca și pentru proprietățile sale de vindecător, care se adresează unui număr însemnat de afecțiuni.

Vă scapă de infecții

La fel ca ghimbirul și turmericul, galangalul poate fi consumat proaspăt sau gătit și este un condiment popular în Asia, dar nu numai. Potrivit tradiției medicinei naturiste, această rădăcină ajută la tratarea infecțiilor, întrucât are acțiune antiinflamatoare, datorată unui compus special, studiat riguros din această perspectivă. De asemenea, planta aduce corpului numeroase alte substanțe care susțin sistemul imunitar și apărarea organismului în fața agresiunii patogenilor. De asemenea, potrivit unor cercetări ale oamenilor de știință, deopotrivă pe animale de laborator și pe voluntari, planta poate crește semnificativ fertilitatea masculină, întrucât este plină de antioxidanți, care, în același timp, mențin inte- gritatea ADN, previn afecțiunile neurodegenerative, susțin memoria pe termen lung și elimină daunele generate de acțiunea radicalilor liberi.

Împiedică răspândirea celulelor canceroase

Galangal s-a dovedit, pe parcursul studiilor, deosebit de bogat în polifenoli, un grup de antioxidanți legați de beneficii extinse pentru sănătate, cum ar fi scăderea nivelului de zahăr din sânge - planta prevenind astfel instalarea diabetului de tip II -, precum și a nivelurilor de colesterol LDL („rău”). Pe de altă parte, rădăcina de galangal este creditată cu proprietatea de a proteja organismul împotriva anumitor tipuri de cancer. Rezultatele anumitor cercetări de laborator au relevat faptul că un compus activ din rădăcină de galangal, cunoscut sub numele de galangin, poate ucide celulele cancerului de colon, de sân, de piele și de ficat și are capacitatea de a împiedica răspândirea acestora. Totodată, un studiu clinic a demonstrat faptul că extractul de galangal poate reduce durerea provocată de osteoartrită.