Main menu

header

de Anda Postolache

Câte femei nu au fost chinuite de pantofi incomozi, ce le-au provocat răni? Pentru ele, în special, publicăm câteva reţete uşor de realizat, ce le ajută să scape de dureroasele bătături.

Din rădăcina de tătăneasă
Alifia de tătăneasă este foarte eficientă contra bătăturilor şi se prepară astfel: rădăcina de tătăneasă proaspăt scoasă din pământ se spală şi se taie mărunt. Într-o tigaie se pun pe foc circa 200 g de untură de porc, iar când s-a încins se adaugă tătăneasa şi se învârte cu o lingură de lemn până se omogenizează bine şi face o spumă. Apoi se ia de pe foc şi se lasă acoperită până a doua zi. Se încălzeşte amestecul până devine fluid şi se strecoară prin tifon, iar alifia obţinută astfel se păstrează în cutii închise, la rece. Se ung locurile afectate de bătături.

Din urzici şi rostopască
Mai putem apela pentru tratarea bătăturilor la băile cu urzici. Se pun patru mâini de urzici proaspăt culese într-un vas cu patru litri de apă rece. Se lasă peste noapte, iar a doua zi se încălzeşte lichidul, plantele rămânând în apă în acest timp. Se ţin picioarele în această apă timp de 15-20 de minute, apoi se ung bătăturile cu alifie de tătăneasă. Sucul proaspăt de rostopască ajută şi în tratarea bătăturilor, nu numai în cazul negilor. Câteva plante de rostopască proaspete se strivesc cu ajutorul unui obiect de lemn, iar terciul obţinut, plin de suc, se pune peste bătături şi se leagă cu faşă. Se repetă zilnic procedeul, până la vindecarea completă, ce va surveni prin uscarea bătăturilor.