Main menu

header

de Anda Postolache

Aproape că nu este persoană care, la un moment dat, în urma consumării exagerate de alimente sau greşit combinate să nu se fi balonat. Balonarea înseamnă, de fapt, acumularea de gaze în stomac şi intestine, ce aduce cu sine starea de indispoziţie şi de flatulenţă, pe lângă aspectul de „burtă”.

Mirodenii calmante
Există unele seminţe de plante medicinale ce sunt şi mirodenii în acelaşi timp. Preparate ca şi decoct sau ca infuzie ajută digestia, calmând spasmele şi eliminând gazele. Pentru ca aceste ceaiuri să aibă acţiune pe termen lung trebuie să se renunţe în acelaşi timp şi la obiceiurile alimentare nesănătoase, cum ar fi consumarea fructelor după masă şi combinarea proteinelor cu carbohidraţii (de exemplu, să nu aveţi la aceeaşi masă: carne, cartofi, dulciuri).

Pătrunjelul, remediu antiflatulenţă
Pătrunjelul este un remediu de nădejde în multe dintre afecţiunile omului. Pentru flatulenţă se face un preparat din 30 g de seminţe de pătrunjel şi un pahar cu apă. Se pun seminţele şi apa într-un vas şi se fierb în bain-marie timp de o jumătate de oră. După ce se răceşte se strecoară. Se beau câte patru-cinci linguriţe pe zi.

Infuzie pentru eliminarea gazelor
Se combină câte zece grame de seminţe de mărar, de anason şi de fenicul. Se ia o linguriţă din acest amestec şi se pune într-un vas. Deasupra se toarnă un pahar cu apă clocotită. Se acoperă vasul şi se lasă la infuzat 15 minute. Apoi se strecoară şi se bea o jumătate de pahar la o oră după masă, de două ori pe zi. Ajută la eliminarea gazelor.

Mărar vs indigestie

Pentru prepararea unui decoct menit să reducă balonările şi să vă scape de indigestii aveţi nevoie de: o linguriţă cu seminţe de mărar, o linguriţă cu seminţe de chimen, un pahar cu apă, zahăr după gust. Se pun într-un vas seminţele de mărar şi de chimen şi apa. Se fierbe amestecul cinci minute, se răceşte şi se strecoară. Apoi se îndulceşte după gust, dar dacă se bea neîndulcit este şi mai bine. Se ia câte o linguriţă de patru-cinci ori pe zi.