Main menu

header

    Nu doar femeile simt nevoia să se îngrijească şi să se păstreze în formă. Şi bărbaţii au început să fie din ce în ce mai preocupaţi de aspectul lor fizic şi mai ales de îngrijirea pielii. Firmele de cosmetice au scos deja pe piaţă produse destinate bărbaţilor, adaptate la nevoile şi la particularităţile pielii lor. Ca şi în cazul femeilor, bărbaţii trebuie să cunoască însă câteva lucruri despre tipul de piele pe care îl au şi despre ceea ce li se potriveşte atunci când vor să acorde mai multă atenţie îngrijirii de zi cu zi. Iată câteva informaţii care să vă ajute să decideţi ce produse să folosiţi şi cum să vă îngrijiţi pielea într-un mod cât mai eficient. 

Îmbătrânire cutanată târzie
    Pielea bărbaţilor este mai groasă decât a femeilor, mai bogată în colagen, mai fermă şi mai elastică. Bărbaţii au pielea grasă sau mixtă. Secreţia de sebum este controlată de nivelul de testosteron, principalul hormon masculin. Nivelul testosteronului generează o cantitate mai mare de seboree şi, prin urmare, o piele mai grasă. Datorită acestor particularităţi, îmbătrânirea cutanată apare mai târziu la bărbaţi decât la femei. 

Consultarea unui specialist îi scuteşte de probleme
Numeroase studii au demonstrat că îngrijirea cotidiană a bărbaţilor este cu mult diferită de cea a femeilor.   
      Bărbaţii nu acordă foarte multă importanţă problemelor pielii şi nici nu îşi pun foarte des problema consultării unui specialist în cosmetică. La fel ca şi pielea femeilor, şi pielea bărbaţilor are nevoie de îngrijire, de tratamente de hidratare şi regenerare şi mai ales de protecţia împotriva factorilor dăunători externi. 

Agresarea tenului prin bărbierit
     Bărbieritul distruge protecţia naturală a pielii (filmul hidrolipidic) împotriva agresiunilor externe. Prin bărbierit se înlătură şi straturile cele mai superficiale ale epidermei, iar folosirea unui gel astringent nepotrivit după ras agravează situaţia. În majoritatea cazurilor, iritaţiile de care se plâng bărbaţii după ras sunt cauzate de utilizarea unor produse de curăţare agresive în locul unora uşoare şi mult mai eficiente. Pentru a scăpa de iritaţia de după ras trebuie să se folosească un produs de curăţare mai blând, care să menţină stratul lipidic de protecţie a pielii, dar şi un gel după ras, care să nu aibă acţiune astringentă. 

Hidratarea şi regenerarea
     Bărbaţii nu sunt obişnuiţi să folosească produse hidratante pentru a compensa agresiunile asupra pielii. Chiar şi în cazul unui ţesut cutanat mai rezistent este nevoie de hidratare. Regenerarea pielii este foarte importantă şi poate fi obţinută prin folosirea unui produs adecvat după bărbierit, care să corespundă nevoilor specific masculine. 

Protecţia solară 
     Acesta este din nou un aspect al îngrijirii pielii, care nu preocupă foarte mulţi bărbaţi. Iar dacă se protejează de soare, de cele mai multe ori o fac incorect. Este important de ştiut că şi pielea bărbaţilor are nevoie de protecţie împotriva razelor ultraviolete, pentru prevenirea unor boli precum cancerul de piele, dar şi îmbâtrânirea cutanată prematură. 

Cristina Tache
Produse de curăţare blânde
     Pielea bărbaţilor este mai groasă decât cea a femeilor, iar atunci când aleg produse de îngrijire, ei trebuie să ţină cont de câteva criterii importante. Aceste produse nu trebuie să fie nici foarte grase, dar nici prea astringente. Sunt recomandate produsele de curăţare mai blânde, ce împiedică apariţia efectului de strălucire a pielii. Cremele, loţiunile sau gelurile de îngrijire trebuie să fie adaptate nevoilor specific bărbăteşti şi să corespundă tipului de piele.