Datorită grijii pe care omenirea o manifestă faţă de propria sănătate, ciupercile au început să fie din ce în ce mai căutate. Şi nu doar pentru că sunt mai sănătoase, ci şi pentru că o mâncare pe bază de ciuperci este foarte delicioasă, dar şi foarte nutritivă.
Sărace în calorii
Ciupercile conţin proteine, hidraţi de carbon, vitamine şi au o valoare calorică mică (28 de calorii la 100 g). Un alt avantaj al culturilor de ciuperci este acela că pot fi eşalonate de-a lungul întregului an, aducând venituri financiare destul de mari celor care fac acest lucru din motive economice. Cultura ciupercilor din familia Agaricaceae prezintă bazidiofructe cărnoase, foarte rar membranoase şi au forma unei pălării cu picior. Pălăria şi piciorul sunt acoperite cu o membrană de protecţie. În interior, pălăria are lamele dispuse radial în jurul piciorului. Ciupercile cu corpuri fructifere mari se întâlnesc în păduri, pajişti naturale, grădini sau pe marginea drumurilor.
Asiguraţi o bună aerisire ciupercăriei
Înmulţirea ciupercii se face în două faze: înmulţirea primară (sexuată) - germinarea sporilor şi formarea miceliului, înmulţirea secundară (vegetativă) - are loc diviziunea miceliului şi pornirea în vegetaţie. Pentru a cultiva ciuperci comestibile alegeţi locul de cultură. Acesta trebuie să permită o bună aerisire şi să poată menţine o umiditate cât mai bună în ciupercărie. Odată ales locul, acesta trebuie compartimentat şi dotat cu instalaţie de aerisire, de încălzire, de udat şi luminat. Apoi efectuaţi o gazare cu sulf, arzând 15 g S/metru cub. Pregătiţi apoi stratul nutritiv, combinând o parte de coceni de porumb şi două părţi de gunoi de cal. Amestecaţi combinaţia repetat şi aşezaţi acest amestec pe podea, în unul sau mai multe straturi pentru crescătorii profesionişti.
Controlaţi permanent temperatura şi umiditatea
Controlaţi permanent temperatura şi umiditatea. În momentul în care temperatura este constantă câteva zile şi se situează în jurul valorii de 30 de grade Celsius este momentul însămânţării.
Însămânţarea se realizează prin introducerea la adâncimea de doi-trei centimetri a bucăţilor de miceliu. Incubaţia este de 15-21 de zile şi se încheie când miceliul a împânzit foarte bine substratul. Pentru ca să se dezvolte frumos ciupercile aerisiţi bine, iar dacă este uscăciune acoperiţi zona cu folie.
În cazul în care apar dăunători, acoperiţi stratul cu un amestec de pământ de circa doi centimetri. Acest amestec trebuie să conţină calcar, turbă şi nisip. Aveţi grijă ca temperatura să se menţină în jurul valorii de 16-18 grade Celsius şi umiditatea de 80%-85%.
Recoltarea poate începe la 20-30 de zile după acoperirea cu pământ.
Elena Şerban