de Elena Şerban
„Stimaţi telespectatori, au înflorit cireşii!”. „ Îi informăm pe cititorii noştri că, în această după-amiază, cel mai bine se pot vedea cireşii înfloriţi din Parcul Ueno-Tokyo”. Vi s-ar părea ciudat să citiţi astfel de ştiri în ziare sau să le auziţi la televizor? Poate că da. Însă acest lucru nu pare neobişnuit deloc în Japonia în perioada primăverii.
Japonia, în sărbătoare
În fiecare primăvară, în Ţara Soarelui Răsare e motiv de sărbătoare, natura revine la viaţă, oamenii devin mai fericiţi şi parcă totul se încarcă de energie. Asta pentru că aici are loc un spectacol în adevăratul sens al cuvântului. Şi pentru că acesta trebuia să poarte un nume, japonezii i-au spus simplu: hanami. „Hanami” desemnează, în limba japoneză, plăcerea de a admira florile, lăsând sufletul să se încarce de energie binefăcătoare. Cuvântul e folosit în mod special pentru a desemna „privitul florilor de cireş”.
În Japonia există peste 400 de specii de cireş (sakura), ce nu sunt plantaţi pentru fructe, ci numai pentru flori. Perioada de înflorire începe cu luna ianuarie în Okinawa şi „explodează” la începutul lui aprilie, în regiunea Honshu.
Japonezii, sensibili la frumos, dau adevărate bătălii în această perioadă pentru a prinde cele mai bune locuri din care pot vedea sakura. De aceea, de hanami, parcurile japoneze devin neîncăpătoare.
Ştire naţională
Şi pentru că în anumite cazuri ziua este insuficientă, petrecerile se organizează şi noaptea. Purtând numele yozakura (night sakura), aceste sărbători ale bucuriei au un farmec deosebit, deoarece parcurile sunt luminate cu lampioane din hârtie. Pentru a fi siguri că nu se pierde nicio zi din această sărbătoare, Agenţia Naţională Niponă de Meteorologie anunţă „perioada de înflorire” a cireşilor în diverse regiuni din ţară. Ştirea e preluată de toate posturile de televiziune şi de radio, dar şi de ziare sau de reviste. Ziariştii niponi se întrec în a transmite imagini şi impresii de la hanami, publicând hărţile zonelor cu cele mai frumoase flori (sakurazensen). Sărbătoarea a depăşit de mult graniţele ţării, astfel că, în aceste luni de primăvară, milioane de turişti din toată lumea vin să admire sakura.
Ce simbolizează sakura
Floarea de cireş - sakura - este favorita poporului japonez. Caracterul ei efemer, frumuseţea şi fragilitatea simbolizează existenţa precară a samuraiului. Atât de fragile, florile de cireş sunt în orice clipă gata să se despartă de viaţă la cea mai mică adiere de vânt, la prima chemare a naturii, asemenea samuraiului care rămâne întotdeauna loial, fiind mereu pregătit să-şi dea viaţa pentru un ideal. Japonezii cred că delicata sakura simbolizează frumuseţea şi puritatea, aduce noroc celor care o privesc, dar şi pace şi iubire în familie.
Dacă în Tokio sărbătoarea s-a desfăşurat în perioada 1-10 aprilie, la Kyoto, iubitorii de frumos s-au bucurat de frumuseţea florilor de cireş între 3 şi 12 aprilie, în timp ce de la 4 până la 13 aprilie, a fost rândul locuitorilor din Osaka să admire delicata sakura. Hanami a avut loc şi în SUA, la Washington, între 29 martie şi 13 aprilie. În această perioadă, americanii au admirat înflorirea celor 3.000 de cireşi primiţi în dar, în 1912, în semn de prietenie, de la primarul oraşului Tokyo.
Obicei de import
Deşi a devenit cunoscut datorită japonezilor, obiceiul privitului florilor de cireş este importat din China. Prima atestare documentară în Japonia a fost în anul 812, când împăratul Saga a organizat o petrecere sub copacii înfloriţi, în Kyoto. Sărbătoarea a fost la început organizată doar la curtea imperială, apoi a fost preluată şi de clasa samurailor. Simbolul florii de sakura, ce îşi scutură petalele, era asociat de samurai cu ideea de viaţă scurtă şi trecătoare. Apoi, în perioada Edo, pentru a încuraja participarea la această sărbătoare şi pentru a deveni fenomen de masă, shogunul Tokugawa Yoshimune a plantat cireşi în parcurile din Edo.
Japonezii nu admiră doar înflorirea cireşilor, acelaşi tratament avându-l şi florile de prun asiatic. În perioada Nara (710-794), florile de prun erau preferate celor de cireş, care au devenit mai populare în perioada Heian (794-1185). În China, floarea de cireş simbolizează frumuseţea feminină, în timp ce în Japonia, floarea de cireş simbolizează efemerul.
Parcul „Ueno” din Tokyo, cel mai căutat
Parcul „Ueno” din Tokyo, în care se află peste 1.000 de cireşi, este cel mai căutat. Aici, intrarea este liberă, iar standurile cu produse tradiţionale potolesc orice dorinţă culinară a vizitatorilor. Alte locuri înţesate de oameni în această perioadă sunt Parcul „Shinjuku Gyoen“, Grădina Botanică din Tokyo sau Parcul Inokashira. Tot de hanami se mănâncă „Sakura Mocki”, o prăjitură tradiţională, preparată din orez, miere şi frunze de cireş. Un alt „dulce” specific este „Hanami dango”, preparată din pudră de orez şi „glazurată” cu gem de fasole roşie sau „garnisită” cu sos de soia. În această perioadă, oamenii meditează şi compun haiku-uri (poezii tradiţionale japoneze cu formă fixă).