Main menu

header

569 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Murighiol, poartă spre mirifica Deltă

Pornind din Mamaia prin Năvodari, spre nord, prin comuna Istria, cu ruinele Cetății Histria, apoi prin Babadag, lăsând în stânga Lacul Babadag și în dreapta mândra Cetate Ienisala și Lacul Razim, ajungi pe malul unui ghiol al brațului danubian Sfântu Gheorghe, la Murighiol (în turcește „lacul furnicilor”).

143 de kilometri de frumusețe sălbatică și de istorie

De la Tulcea sunt numai 38 km, dar nu aveți de admirat atâtea locuri unice. O mulțime de pensiuni, de toate categoriile și... buzunarele, vă întâmpină, toate, evident, cu tradiționalul borș de pește făcut cu apă de Dunăre și alte zeci de preparate din viețuitoare lacustre, fluviale și marine. Odată cazați, nu vă rămâne decât să vă bucurați de frumusețile locului. Întâi pe apă. Lacul Razim este o gazdă perfectă pentru înotători, apa este curată, foarte caldă și nu mai adâncă de patru metri. Apoi, la această poartă a Deltei nu trebuie decât să alegeți barca, și „lupii” de apă dulce vă poartă, pentru 50 de lei de persoană, câteva ore bune prin lumea mirifică a pelicanilor, cormoranilor, egretelor și nuferilor. Sunt anumiți proprietari de pensiuni care organizează ei excursia în Deltă și își așteaptă clienții pe câte o insuliță sau chiar plaur mai mare, cu un păhărel cu țuică, amintitul și nelipsitul borș și pește fript pe piatră sau pe grătar.

Halmyris, cetate „cu acte în regulă”

Nu numai Razim şi Delta sunt de văzut la Murighiol. La ieșirea spre Dunavățu de Jos, din șoseaua principală se virează la stânga și se mai merge aproximativ un kilometru pe un drum pietruit până lângă o cetate. Cetatea Halmyris. Una dintre cele mai vechi cetăți care se găsesc pe teritoriul actual al României. Primele date despre Halmyris au apărut undeva spre sfârșitul secolului al VII-lea înaintea erei noastre, ca despre o așezare getică. Datorită poziționării sale, a devenit un important centru militar și comercial al Imperiului Roman, astfel că, în timpul domniei împăratului Traian, a fost fortificată, s-a construit aici un castru roman și a devenit cetate „cu acte în regulă”.

Din Murighiol pot fi făcute zilnic trasee turistice spre cetatea romano-bizantină Zaporojeni (Dunavățu de Jos) sau pe insula-rezervație naturală Popina din nordul lacului Razelm