Main menu

header

570 2 2de Silviu Ghering

Era 11 februarie 1946 când două personalități imense ale lumii artistice mondiale din toate timpurile se întâlneau pe scenă, de fapt în spatele microfoanelor de la Lux Radio Theater, traducerea e redundantă, în piesa „Dor nestins”. Nu erau legate numai de talent, personalitate, farmec, în plus mai aveau în comun data de naștere. 5 aprilie. Anii diferă. Bette Davis a venit pe lume în 1908, Gregory Peck cu opt ani mai târziu, în 1916. Două Oscaruri + nouă nominalizări ea, două Oscaruri + patru nominalizări el. Nu mai vorbim despre Globuri de Aur, BAFTA și alte premii. N-avem spațiu. Așa că trecem la CV-uri. Pe rând. Ladies first.

Bette Davis

Prima Doamnă a scenei americane

Ruth Elizabeth Davis s-a născut în Lowell, Massachusetts, SUA, într-o familie cu strămoși englezi, francezi și galezi. În 1915, părinții s-au despărțit, iar în 1921 s-a mutat cu mama și cu sora mai mică, Barbara, la New York. După Colegiul Cushing, secția de artă dramatică, a făcut Școala de Teatru „John Murray Anderson”, iar în 1929 debuta pe Broadway, în „Vase sparte”. După niciun an era chemată la Hollywood să dea probe pentru casa de filme Universal Studios. Primul rol pe marele ecran a fost în „Sora cea rea” (1931). După nouă luni și şase filme fără succes, Universal Studios a decis să renunțe la ea. Dar au venit studiourile Warner Bros. și i-au oferit un contract pe cinci ani. Iar succesele au început să curgă. În 1935, prima nominalizare la Oscar, pentru „Sclavia umană”. În 1936, primul Oscar, pentru „Patima”. În 1939, al doilea Oascar, pentru „Jezebel”. Nominalizată la Oscar în fiecare dintre următorii patru ani. Apoi, după o „pauză”, în 1944, nominalizată de încă patru ori (1945, 1951, 1953 și 1963). În 1941 devenea prima femeie președinte al Academiei de Arte și Științe Cinematografice. În 1942 ajunsese cel mai bine plătită femeie din SUA. În octombrie 1942 deschidea un club pentru soldați, Hollywood Canteen, unde aducea mari vedete să distreze „armata” pe gratis. Pentru asta avea să primească, în 1980, Medalia pentru Servicii Civile Distinse, cea mai mare distincție acordată unui civil de Ministerul Apărării al Statelor Unite. A continuat să joace cu succes până în 1983, când i s-a descoperit un cancer mamar. A suferit o masectomie, apoi patru atacuri de cord care i-au provocat paralizia părții drepte a feței și a mâinii stângi. După o lungă perioadă de refacere, în 1986 revine pe ecran și mai face trei filme până în 1989, când cancerul recidivează și o învinge definitiv la 6 octombrie, în spitalul american din Neuilly-sur-Seine, Franța. Avea 81 de ani și era considerată „Prima Doamnă a scenei americane”. Viața personală i-a fost la fel de tumultuoasă ca și cariera. S-a măritat de patru ori, a avut o fată cu al treilea soț și a mai adoptat o fată și un băiat cu al patrulea. Voluntară, chiar arțăgoasă, și foarte independentă, a făcut, atât pe platourile de filmare, cât și în dormitor, ce a vrut, cu cine a vrut...

Gregory Peck

Întruchiparea eticii morale pe marele ecran

Eldered Gregory s-a născut în La Jolla (Giuvaer în spaniolă), un satelit al orașului californian San Diego. Și el a fost nevoit să suporte divorțul părinților la vârsta de 6 ani, după care a fost crescut de bunica maternă. A lucrat ca șofer de camion înainte de a urma cursurile de la Berkeley, unde a început, de altfel, să joace pentru prima dată. S-a mutat la New York, unde, deși a studiat Medicina, s-a înscris și la cursuri de actorie. În primii cinci ani ai carierei sale a fost nominalizat de patru ori la Premiile Oscar, dar a câștigat mult râvnita statuetă abia în anul 1962, cu rolul din filmul „Să ucizi o pasăre cântătoare”. Pentru care a fost onorat și cu un Glob de Aur. A avut o mare contribuție în industria filmului. A fost președinte fondator al Institutului de Film American (AFI) și președinte al Academiei de Știință și Artă a Filmului între 1967 şi 1970. În 1968, președintele Lyndon Johnson i-a înmânat Medalia Libertății, cea mai înaltă distincție civilă din America. „A arătat simplitatea unui mare om și măreția unui om simplu”, a spus despre el Audrey Hepburn, pentru care Gregory Peck a reprezentat cel mai mare actor al timpurilor noastre. În 1991, a fost numit Comandor al Ordinului Artelor și Literelor. În 1942 s-a căsătorit prima dată, cu Greta Kukkonen, cu care a avut trei băieți, de care a divorțat în 1954, iar în 1955 s-a căsătorit a doua oară, cu Veronique Passani, o reporteră pariziană, cu care a avut un băiat și o fată, deveniți amândoi actori. A murit la 12 iunie 2003, în Los Angeles. Avea 87 de ani.