Main menu

header

571 25 1de Raluca Grințescu

Indiferent că e vorba despre savanţi care pictează în doar câteva secunde o capodoperă cu ochii închişi, genii care calculează cu abilitatea unui calculator sau oameni obişnuiţi care îşi amintesc fiecare aspect al vieţii lor până la cel mai mic detaliu, există pretutindeni în societatea noastră persoane cu capacităţi deosebite. Însă abilităţile lor speciale depăşesc cu mult ceea ce savanţii pot face, iar ştiinţa studiază aceste abilităţi de mai multe decenii, deşi rezultatele nu se regăsesc întotdeauna în publicaţiile de specialitate. Iată câteva astfel de exemple care vă fac să puneți la îndoială ceea ce credeați că este imposibil pentru o putere omenească.

Ingo Swann

571 25 2Vederea la distanţă este abilitatea unei persoane de a descrie o locaţie geografică aflată chiar şi la câteva sute de mii de kilometri distanţă de persoana respectivă. Şi sunt chiar mai mulţi oameni care pot face acest lucru, nu doar unul singur, iar acesta este un fapt dovedit. CIA şi NASA, în colaborare cu Universitatea Stanford, au desfăşurat un studiu ştiinţific de analiză a fenomenului parapsihologic, pe parcursul a peste două decenii, care a implicat şi vederea la distanţă. În cadrul acestor experimente, mai multe persoane au fost capabile să descrie obiecte distincte localizate într-o cameră separată, precum şi în alte locaţii fizice aflate la mare distanţă de corpul lor fizic. Este ca şi cum ţi-ai proiecta spiritul în afara corpului în altă locaţie, una aflată la mare depărtare de cea în care te afli. După cum relatează un articol publicat în revista „Explorări Ştiinţifice”, unul dintre participanţii la studiu, Ingo Swann, a putut vedea şi descrie cu succes un inel în jurul lui Jupiter despre a cărui existenţă nici oamenii de ştiinţă nu ştiau la acel moment. Ingo a mai descris imagini de pe Lună şi alte anomalii din domeniul parapsihologiei. Vederea la distanţă a fost folosită de agenţiile de spionaj, motiv pentru care au şi investit cantităţi uriaşe de bani, timp şi ani în acest program. Cine ştie câte alte informaţii secrete mai există?

Daniel Tammet

571 25 3În 2004, Daniel Tammet a captat atenţia publicului când a reprodus din memorie constanta matematică Pi (3.141…) cu 22.414 decimale în decurs de cinci ore şi nouă minute, fără greşeală. Reproducerea a avut loc la Muzeul de Istorie de Ştiinţe din Oxford şi a stabilit un record european. În acelaşi an a fost diagnosticat cu sindromul autistic al savantului de mare performanţă, fiind capabil să efectueze un număr mare de sarcini mentale complexe şi să înveţe într-un ritm în care o altă minte „normală” nu ar putea. Acest lucru este obişnuit pentru „autişti”, iar Daniel declara el însuşi că diferenţele dintre minţile savanţilor şi ale oamenilor obişnuiţi au fost exagerate de industria medicală. El este de părere că abilităţile sale uimitoare nu sunt o consecinţă a unei ciudăţenii genetice, ci sunt doar rezultatul unei forme de asociere extrem de complexă şi foarte bogată între raţiune şi imaginaţie. În opinia sa, gândirea autistică este acelaşi tip de gândire, dar dusă la extrem, de care suntem cu toţii capabili, de la a visa cu ochii deschişi până la utilizarea jocurilor de cuvinte şi a metaforelor.

Stephen Wiltshire

571 25 4Stephen Wiltshire, diagnosticat cu autism de la vârsta de 3 ani, este un artist care desenează şi pictează peisaje urbanistice extrem de detaliate. Este renumit pentru abilitatea de a fotografia vizual o imagine a unui oraş timp de câteva secunde şi apoi de a o putea reproduce cu o remarcabilă precizie.

Călugării budişti

În timpul unor vizite în mai multe mănăstiri îndepărtate, în jurul anilor ’80, Herbert Benson, profesor de medicină la Harvard, a studiat călugării care locuiau în Munţii Himalaya şi care puteau, prin Tummo (o tehnică de yoga), să-şi mărească temperatura degetelor de la mâini şi de la picioare cu până la 17 grade Celsius. Acest lucru este remarcabil şi încă nu se ştie cum reuşesc călugării să genereze o astfel de căldură. Şi lucrurile nu se opresc aici. Cercetătorii au studiat şi câţiva practicanţi de meditaţie avansată în Sikkim, India, unde au descoperit cu surprindere că aceşti călugări îşi puteau reduce metabolismul cu până la 64 de procente.

În 1985, echipa de cercetare de la Harvard a filmat călugări care puteau usca fără nicio problemă cearşafuri ude şi reci doar cu ajutorul căldurii emanate de propriul corp. Călugării sunt obişnuiţi să petreacă nopţi întregi în timpul iernii la 4.572 de metri înălţime în Munţii Himalaya.

Există multe dovezi şi documentare cu privire la călugării budişti şi alţii din întreaga lume care posedă abilităţi „supranaturale”.

Wim Hof sau „Iceman” („Omul de gheaţă”)

571 25 5Wim Hof a uimit oamenii de ştiinţă când, cu ajutorul meditaţiei, a reuşit să se scufunde şi să rămână sub gheaţă aproape două ore fără ca temperatura corpului său să se modifice în vreun fel. Acest rezultat remarcabil este o dovadă în plus a rolului important pe care îl are puterea gândirii conştiente asupra reacţiei corpului în anumite situaţii/dureri. După experienţa prin care a reuşit să-şi menţină cu succes temperatura corpului într-un mediu atât de aspru, Wim a urcat pe Muntele Everest în pantaloni scurţi, şi-a menţinut sănătatea în ciuda altitudinii, a finalizat un maraton în Deşertul Namibiei fără niciun strop de apă şi a demonstrat, într-un laborator unde a fost ţinut sub observaţie, că îşi poate influenţa sistemul nervos autonom şi imunitatea prin intermediul voinţei. Aproape tot ce a făcut acest om era considerat imposibil.