Main menu

header

571 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Blaj, orașul-muzeu de istorie

La 64 km de Sibiu, 47 km de Mediaș și 37 km de Alba Iulia, vechiul centru cultural și istoric Blaj este situat la confluența Târnavei Mari cu Târnava Mică, în sectorul sud-vestic al depresiunii colinare a Transilvaniei. Blajul se află la contactul dintre dealurile Târnavelor la nord și Podișul Secaselor la sud, în apropierea Văii Mureșului și a Munților Apuseni. Și încă un „amănunt” deloc de neglijat: într-o renumită zonă viticolă, Târnavele fiind singurele râuri din România care dau numele unei podgorii de mare faimă, Podgoria Târnavelor, cea mai mare din Transilvania.

Câmpia Libertății, simbolul românismului

Odată ajunși în Blaj, primul drum trebuia musai făcut în Lunca Târnavei Mari, situată în spatele Catedralei Sfânta Treime, ca să „respirați” istorie pe Câmpia Libertății, acolo unde a avut loc Marea Adunare Națională de la 3-15 mai 1848. Tot aici, în anul 1911, s-au ținut serbările semicentenarului „Asociaţiunii transilvane pentru literatura română şi cultura poporului român - ASTRA”, la care au luat parte numeroși literați, oameni de știință și cultură din toate provinciile românești, timp în care Aurel Vlaicu zbura cu propriul avion pe deasupra mulțimii. La 28 noiembrie 1918, în acest loc a aterizat avionul care aducea vestea cea mare a reintrării României în Primul Război Mondial pentru eliberarea Transilvaniei.

Unde a rămas inscripţionat „Vrem să ne unim cu țara!”

Ansamblul monumental „Gloria”, care domină Câmpia Libertății, a fost inaugurat în anul 1977. La baza monumentului propriu-zis, dăltuit în piatră, înalt de 18 m și reprezentând o poartă a istoriei, sunt încrustate istoricele cuvinte „Vrem să ne unim cu țara!”. Cel de-al doilea element al ansamblului este constituit din trei statui de bronz, întruchipând trei fete care, purtând deasupra capului cununi de laur, simbolizează cele trei țări românești: Țara Românească, Moldova și Transilvania. În formă de semicerc, în dreapta și în stânga monumentului se află „Aleea Revoluției”, o suită de 26 de busturi din bronz, reprezentând pe cei mai de seamă cărturari și revoluționari din țările românești.

La Blaj mai trebuie să vă faceți timp să vedeți și teiul lui Eminescu, stejarul lui Avram Iancu, Catedrala Sfânta Treime, bisericuța grecilor, Castelul Mitropolitan și Muzeul de istorie Augustin Bunea