Main menu

header

572 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Bojdeuca lui Creangă, scriitorul copiilor între 7 și 97 de ani

La cinci minute de mers pe jos din inima verde a Iașiului, Copoul, coborând la vale pe Sărăriei, apoi pe străduțele înguste ale Țicăului, ajungi într-un loc în care te poți teleporta până în anii 1870. Din stradă, Simion Bărnuțiu nr. 4, se coboară de vale pe scări din piatră de râu. Jos se odihnește o căsuță cu două camere dispuse de o parte și de alta a unui antreu. Acolo a locuit marele povestitor Ion Creangă începând din vara anului 1872, după ce fusese răspopit și obligat să părăsească locuința din incinta Mănăstirii Golia, și până în 1889, când a plecat să depene amintiri de-a dreapta Domnului...

Prima casă memorială din România are 98 de ani

Cel mai vestit dintre humuleșteni s-a mutat în camera din dreapta a căsuței pe care chiar el a botezat-o „bojdeucă”, având-o ca vecină pe Ecaterina Vartic, care avea să-l îngrijească până la sfârșitul vieții. Toate „Poveștile” și „Amintirile din copilărie” au fost scrise aici. Bojdeuca lui Ion Creangă este prima casă memorială din România, inaugurată ca muzeu la 15 aprilie 1918. Este înscrisă în Lista monumentelor istorice și a fost restaurată în anii 1942 și 1985. Primul muzeograf care a prezentat bojdeuca celor care veneau să o viziteze a avut dreptul să locuiască în mica bucătărioară din stânga intrării, împreună cu soția, trei copii, bunica și... cinci pisici.

Înconjurat de... pisici!

Apropo de pisici, Ion Creangă ținea la bojdeucă aproximativ 30 de mici feline, fiecare având un nume al unei persoane reale din viața sa. Spre exemplu, întotdeauna a avut câte o pisică numită Mărioara, ca și mătușa sa cea zgârcită din Humulești!

La adresa amintită, există acum și o clădire care adăpostește expoziția documentară referitoare la viața și la opera lui Creangă, o bibliotecă, precum și un amfiteatru în aer liber, construite toate în perioada 1984-1989 și inaugurate la 11 iunie 1989, cu ocazia centenarului morții iscusitului povestitor.

În vara și în toamna anului 1876, Ion Creangă l-a avut chiriaș în bojdeucă pe marele său prieten Mihai Eminescu