Main menu

header

573 20 1de Raluca Grințescu

Stretchingul nu este bun doar pentru începerea sau pentru terminarea unui program de antrenament. În realitate, mişcările de eliberare a tensiunii, fie că vorbim despre tehnici simple de yoga sau de Tai Chi, ajută în special la relaxarea muşchilor după o zi grea de muncă. Practic, stretchingul vă ajută să vă întindeți musculatura şi articulaţiile care au stat înţepenite mai mult de opt sau de zece ore. Iată cum să eliberați tensiunea din muşchi şi din articulaţii!

Fluture

573 20 2Aşezați-vă pe podea, îndoiți genunchii şi lipiți tălpile picioarelor. Strângeți în mâini degetele de la picioare şi aplecați-vă uşor apăsând cu coatele pe coapse, astfel încât picioarele să fie cât mai extinse (nu exagerați totuşi). Dacă vreți ceva mai avansat, întindeți mâinile în faţă şi duceți capul cât mai mult spre podea. Menţineți poziţia şi respirați de cinci ori.

Copil

573 20 4Aşezați-vă pe spate, îndoiți genunchiul stâng şi, cuprinzând talpa cu braţul stâng, aduceți-l înspre piept. Menţineți piciorul drept pe podea, iar mâna dreaptă flexată pe coapsă. Încercați să aduceți genunchiul stâng aproape de podea, introducându-l pe lângă subraţul stâng. Faceți mişcarea uşor, fără să puneți tensiune maximă asupra umerilor şi a pieptului. Stați în această poziţie şi respirați de cinci ori, apoi schimbați piciorul şi realizaţi aceeaşi mişcare. În final, faceți exerciţiul pentru ambele picioare simultan.

Porumbel

573 20 3Pentru acest exercițiu stați cu genunchiul drept îndoit şi cu cel stâng extins în spatele dumneavoastră. Asigurați-vă că șoldul stâng este îndreptat către podea, în poziţie perpendiculară. Ţineți mâinile pe şolduri sau ridicați-le deasupra, permiţând trunchiului să se sprijine pe genunchiul drept. Rămâneți în poziţia aceasta şi respirați de cinci ori, apoi schimbați piciorul.

Mişcarea finală

Aşezați-vă pe podea cu picioarele în faţă, îndoiți genunchiul drept și aşezați-le unul sub celălalt, astfel încât să fie paralele cu pelvisul. Pentru a face acest exerciţiu mai intens, aşezați mâinile pe lângă glezne şi deplasați-le în spate până când pieptul se apropie tot mai mult de genunchi (nu vă aplecaţi însă prea mult, păstrați coloana cât mai dreaptă). Respirați de cinci ori, eliberați uşor şi schimbați poziţia genunchilor, repetând şi pentru cealaltă parte.