de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi
Recitaluri actoricești remarcabile, întrupate în povești cu mesaje tulburătoare, prezentate în premieră marchează agenda culturală autohtonă, din care vă recomandăm câteva evenimente pe care nu trebuie să le pierdeți în această săptămână.
Oana Pellea, în rolul Mariei Callas, în premieră la Opera Națională din București
Un portret impresionant al sopranei secolului XX este magistral realizat printr-un melanj de teatru și artă lirică, pe scena Operei Naționale din Capitală. Pe 24 și 25 februarie, de la ora 18:30, este prezentat în premieră spectacolul „Maria Callas, Oana Pellea”, o producție originală în regia lui Laurențiu Rusescu. Intriga o surprinde pe marea artistă în ultimii ani din viață, în cadrul unui curs susținut la Școala de muzică Juilliard, din New York. Întâlnirea cu tinerii studenți o provoacă pe celebra soprană la o analiză profundă asupra propriei existențe, artista dezvăluindu-și relația cu succesul devenit „povară” într-o carieră marcată de sacrificii și căutarea perfecțiunii. Cu măiestrie și emoție, Oana Pellea dezvăluie pe scenă fațete nebănuite ale marii soprane: sensibilă, exigentă, romantică, dedicată trup și suflet artei. Tabloul momentului este întregit de interpretările dinamice ale artiștilor lirici Diana Hurja, Ana Stamate, Liviu Indricău, Bianca Mărgean, Alexandru Popa și pianistul Alexandru Burcă.
„Vânătoarea”, în avanpremieră la Teatrul Bulandra din București
Cât de fragilă este relația socială, cât de ușor manevrabili devin indivizii atunci când se simt amenințați, ne dezvăluie într-o formulă inedită noul spectacol montat de Alexandru Mâzgăreanu pe scena Teatrului Bulandra din Capitală. Pe 23, 24 și 25 februarie, de la ora 19:00, la Sala „Toma Caragiu” sunt programate primele reprezentații ale piesei „Vânătoarea”, o adaptare după filmul lui T. Vinterberg și T. Lindholm. Acțiunea se petrece într-un orășel de munte unde toți oamenii se cunosc, se ajută și își petrec timpul împreună. Asupra noului educator al comunității (un bărbat divorțat, care încearcă să-și refacă viața), îndrăgit și respectat de localnici, vin acuzații cumplite și peste noapte acesta devine o „pradă” vânată de întreaga comunitate. Drama psihologică ilustrează vulnerabilitatea indivizilor, raportarea lor la ritualurile și convențiile sociale într-o montare actuală, cu o distribuție remarcabilă, între protagoniști numărându-se Andi Valsuianu, Mirela Gorea, Lucian Ifrim, Cătălin Babliuc, Gabriel Vătavu, Ioana Anastasia Anton și Corul de copii Omis. Următoarea reprezentație este programată pe 6 martie.
„Tu ești iubirea mea”, Adrian Naidin sărbătorește Dragobetele la Constanța
O atmosferă specială pentru seara de Dragobete este pregătită de îndrăgitul muzician Adrian Naidin, la Constanța. Pe 24 februarie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, celebrul violoncelist și membri band-ului său (contrabasistul Geani Amarandei și chitaristul Ștefan Ofrescu) susțin concertul „Tu ești iubirea mea”, un eveniment în care publicul este invitat să celebreze într-un mod aparte dragostea. Declarații de amor pe note și un elogiu original adus iubirii, indiferent de vârstă, îi așteaptă pe spectatori în cadrul unui program din care nu lipsesc melodiile cunoscute ale artistului, dar și piese noi, reorchestrate în variante de jazz, rock sau muzică tradițională. Cu acest concert, Adrian Naidin deschide o serie de spectacole pe care le va susține pe scenele din țară în această primăvară, următoarea reprezentație a spectacolului „Tu ești iubirea mea” fiind programată pe 17 martie, la Cinematograful „Florin Piersic” din Cluj Napoca.
„Imperium” cu Maia și Cabiria Morgenstern, la Sala Rapsodia
O confruntare plină de mister și fantezie, în care sunt aplicate cele mai nebănuite strategii, este magistral transpusă în scenă de regizorul Richard Reguant în cadrul unei noi producții a Companiei de Teatru Avangardia. Pe 24 (ora 19:00) și 25 februarie (ora 17:00), La Sala Rapsodia din Capitală, se joacă în premieră spectacolul „Imperium”, un thriller intens care le aduce față-n-față pe Maia Morgenstern și fiica sa, Cabiria Morgenstern. Într-un loc izolat, două femei se întâlnesc la miezul nopții, se studiază, se destăinuie, se înfruntă. Amândouă ascund secrete, sunt influente și periculoase. În jocul plin de suspans, cu replici dure, femeia matură e mai calculată în mișcări, iar tânăra este dornică să-i cunoască experiențele. Dispuse să utilizeze toate instrumentele care mișcă lumea, de la bani și politică, până la războaie, cele două rivale caută adevărul suprem și își dispută cheia tuturor secretelor, așa cum a fost definită în Imperium-ul Romei antice.