Main menu

header

903 3 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Chiar dacă sunt în formă fizică bună, persoanele cu greutate mare nu se află la adăpost de bolile cardiovasculare. Dimpotrivă, surplusul de kilograme este mai periculos chiar decât sedentarismul și oricât fitness ar face cei supraponderali, până nu scapă de excesul de grăsime nu se vor putea considera în afara razei de risc, arată rezultatele unui studiu recent.

Risc de accident vascular cerebral și infarct

Persoanele care au mai multe kilograme decât ceea ce este considerat nivel optim și fac mișcare sunt în pericol mai mare de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare decât cei care au o greutate normală și sunt sedentari, arată rezultatele unei cercetări extinse, realizată în cadrul Universității din Madrid. După ce au analizat datele de sănătate ale unui număr de peste 527.000 de adulți, experții spanioli au concluzionat, pe de o parte, că mișcarea scade semnificativ riscul de hipertensiune, dar chiar și persoanele care fac fitness riscă accidentul vascular cerebral sau infarctul dacă au kilograme în plus. De altfel, analizele de sânge ale voluntarilor implicați în experiment au pus în evidență că supraponderalii, chiar activi, au un nivel dublu de colesterol în sânge față de persoanele cu greutate normală, indiferent că sunt active sau nu.

„Nimeni nu poate fi supraponderal și sănătos”

Supraponderalii sunt de patru ori mai predispuși de a dezvolta diabet decât cei care nu fac mișcare, dar au o greutate în limite normale, iar efectuarea de exerciții în mod regulat nu scade această predispoziție, care nu dispare decât odată cu eliminarea kilogramelor în plus. „Potrivit rezultatelor noastre, sfatul de a rămâne activ este foarte bun, dar nu suficient pentru a scădea riscul de diabet și de hipertensiune, întrucât efectele obezității asupra metabolismului exced avantajele obținute din mișcare, care, de altfel, există. Cei care promovează sportul mai mult decât slăbitul au o abordare eronată. Nimeni nu poate fi supraponderal și sănătos”, punctează expertul Alejandro Lucia.

Predispoziție sporită de a dezvolta cancer

Pe lângă multe alte neajunsuri, supraponderalii riscă să dezvolte zece din cele mai comune forme de cancer, printre care se numără cele de uter, vezică biliară, rinichi, ficat sau colon, potrivit unei cercetări publicate în revista medicală de specialitate „The Lancet”. Studiul a fost realizat de cercetători de la Şcoala de igienă şi medicină tropicală din Londra, a vizat peste cinci milioane de britanici cu vârsta de peste 16 ani și a reprezentat cea mai complexă analiză care confirmă legătura între greutatea corporală şi riscul dezvoltării unei forme de cancer. Potrivit expertului Krishnan Bhaskaran, care a condus echipa de specialiști, „este cert că excesul de greutate creşte riscul dezvoltării tumorilor”.

„Rezultatele noastre infirmă ideea că o viață activă poate anula complet efectele negative ale kilogramelor în plus asupra sănătății“ (Alejandro Lucia, Universitatea Madrid)

Supraponderalii sunt de patru ori mai predispuşi la diabet decât cei cu greutatea în limite normale