Main menu

header

903 3 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

În timp ce, pe de o parte, unii oameni consideră perfect normal ca după o zi solicitantă să se repeadă la gustări-confort, pe de altă parte, specialiștii atrag atenția că această senzație nu are nicio legătură cu foamea propriu-zisă sau cu nevoia organismului de alimente. Ca urmare, propun soluții.

„Back to Black”, pe primul loc la eliminarea foamei artificiale

Oamenii de știință de la Universitatea De Montfort, din Leicester, Anglia, au descoperit că un anume tip de muzică are ca efect înlăturarea dorinței de gustările-confort, care aduc în cele mai multe cazuri, pe nesimțite, kilograme în plus. Studiind câte astfel de gustări au consumat persoanele participante la studiu după ce au ascultat anumite tipuri de muzică, s-a pus în evidență că pe primul loc la eliminarea senzației de foame artificială au fost piesele de pe albumul „Back to Black”, al regretatei Amy Winehouse, urmate de „Mockingbird”, a lui Eminem, „In The End”, semnată Linkin Park, „Fix You”, a celor de la Coldplay sau „Lay Me Down”, de Sam Smith. Voluntarii au mâncat cu aproximativ o treime mai puțin după ce au audiat acest tip de muzică. „Dacă vă simțiți stresați și vă faceți probleme că asta ar putea duce la consumul de multă mâncare nesănătoasă, puneți-vă căștile și ascultați această muzică reconfortantă”, recomandă specialistul Helen Coulthard.

Eliberează hormonii stării de bine

Nu se știe cum funcționează muzica pentru a ajuta oamenii să mănânce mai puțin, dar experții sugerează că ar putea fi legată de elibe- rarea de hormoni ai fericirii, precum dopamina și serotonina. „Cred că mesajul este că, dacă suntem stresați, am putea avea tendința de a face ceva care să ne facă să ne simțim mai bine. Și, inconștient, am putea apela la mâncare, dar gândiți-vă la alternative cum ar fi muzica - are același efect de eliberare de stres”, adaugă Annemieke van den Tol, psiholog la Universitatea Lincoln. În același timp, metoda ar putea ajuta persoanele care doresc să piardă în greutate, întrucât studiul a evidențiat faptul că acest tip de muzică distrage atenția de la dorința de a mânca doar pentru confort.

Un studiu clinic a constatat că dietele restrictive nu fac decât să sporească pofta pentru mâncarea și gustările de tip confort

Gestionarea stresului cu ajutorul odihnei

Așa cum pun în evidență experții britanici, gustările-confort sunt o chestiune de psihic. În aceste condiții, mai multe studii au evidențiat faptul că gestionarea stresului are ca rezultat reducerea aportului de alimente care nu ține de foamea propriu-zisă. De pildă, un studiu clinic recent a relevat că stresul cronic afectează în mod semnificativ și direct poftele de mâncare, întrucât dăunează sistemelor corporale și nivelurilor hormonale legate de controlul apetitului, notează healthline.com. De altfel, stresul cronic este, de asemenea, asociat cu un risc mai mare de a dezvolta exces de greutate sau chiar obezitate. Pe lângă atenția la alimentație care vine „la pachet” cu efortul de gestionare a stresului, specialiștii recomandă un program corespunzător de odihnă, întrucât privarea de somn s-a dovedit legată direct de o senzație crescută de foame și, de asemenea, dacă este nevoie, de ajutorul unui profesionist din domeniul sănătății.