Main menu

header

905 3 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

De multă vreme, experții în nutriție atrag atenția că a mânca la ore târzii duce la acumularea kilogramelor în plus, uneori pe nesimțite, și este de natură să genereze o mulțime de neplăceri în lanț. O nouă cercetare evidențiază de ce și cum înlăturarea acestui obicei duce la scăderea în greutate.

Schimbări fiziologice benefice

Specialiștii din cadrul Spitalului Brigham and Women, din Boston, au descoperit motivele din spatele acumulării de kilograme în cazul persoanelor care mănâncă târziu sau, mai rău, la ore „mici”. „Când mesele sunt întârziate, dar obiceiurile rămân la fel, se ard mai puține calorii, există o dorință crescută de a mânca și intervin modificări ale țesutului adipos, fiind astfel favorizată creșterea în greutate. Noile date sugerează faptul că mâncatul mai devreme în ziua de veghe are ca rezultat schimbări în fiziologie care promovează pierderea kilogramelor”, explică specialistul Frank Scheer, autorul studiului. De altfel, experții au descoperit că modificările benefice intervin inclusiv psihologic, întregul organism conlucrând pentru eliminarea surplusului de kilograme.

Aport de calorii complet în timpul zilei

Studiul clinic derulat de experții americani a pus în evidență faptul că, pe lângă o senzație de foame mult mai acută, cei care mănâncă târziu înregistrează și o afectare a hormonilor care reglează această senzație - leptina (care „comandă” oprirea mâncatului) și grelina (care îndeamnă la hrănire). Voluntarii care au mâncat seara sau noaptea au avut o scădere semnificativă a nivelului de leptină. „S-a demonstrat că a consuma toate caloriile devreme în timpul zilei reduce greutatea. Acest studiu relevă faptul că aportul aceluiași număr de calorii la ore târzii poate declanșa mecanisme care duc la creșterea în greutate”, punctează Louis Aronne, director al Centrului de control complet al greutății de la Weill Cornell Medicine, New York.

„Atunci când oamenii schimbă orele de masă, pot schimba și alte comportamente, cum ar fi timpul de somn sau ritmul exercițiilor fizice, ceea ce le afectează greutatea“ Frank Scheer, Spitalul Brigham and Women, Boston, SUA

Consumaţi caloriile devreme în timpul zilei şi o să pierdeţi în greutate

Mic dejun şi prânz mai consistente

Mulți oameni care mănâncă târziu au obiceiul de a sări peste micul dejun, dar acesta poate fi un cerc vicios - mâncatul la ore nepotrivite face ca senzația de foame de a doua zi dimineața, când este mai indicată hrana, să fie mult diminuată și să apară atunci când a mânca înseamnă a acumula kilograme nedorite. „Este necesar să fie schimbată alimentația de peste zi, cu un mic dejun și un prânz mai consistente, pentru a reduce pofta de mâncare seara și noaptea”, recomandă Aronne. Pe de altă parte, în cazul persoanelor supraponderale sau care suferă de obezitate este încă și mai important să fie eliminat acest obicei, întrucât le modifică metabolismul până la a face mult mai dificilă scăderea în greutate, riscul de a dezvolta afecțiuni grave - de la boli cardiovasculare la diabet de tip II - crescând semnificativ.