Main menu

header

908 3 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Atunci când o persoană decide să-și schimbe viața și să-și reducă riscul de boală prin diminuarea numărului de kilograme înregistrează rezultate în funcție de greutatea de la care pornește pe acest drum, arată rezultatele unei cercetări recente.

Metodele de slăbire, eficiente pentru un indice de masă corporală sub 30

Un nou studiu al cercetătorilor de la Harvard TH Chan School of Public Health, din Boston, a explorat asocierile dintre metodele de slăbire și recâștigarea greutății, precum și riscul ulterior de a dezvolta diabet de tip II. Cercetarea a constatat că rezultatele depind de greutatea cu care o persoană a început procesul de pierdere a kilogramelor. Participanții la studiu au fost clasificați în funcție de Indicele de masă corporală (IMC) drept obezi - IMC egal sau mai mare de 30 -, supraponderali (IMC de 25-30) sau slabi (IMC mai mic de 25). Studiul a inclus evaluări ale următoarelor strategii de pierdere în greutate: exercițiu fizic, dietă săracă în calorii, combinație între cele două, post, pastile de slăbit. Toate metodele de slăbire studiate, cu excepția pilulelor, au fost eficiente pentru persoanele cu un IMC mai mic de 30.

Beneficii pentru sănătatea supraponderalilor

Studiul american a mai constatat că, printre persoanele cu obezitate, cei care au slăbit 4,5 kg în mod intenționat, indiferent de strategie, s-au îngrășat mai puțin în următorii patru ani și au înregistrat un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip II după 24 de ani. În schimb, pentru persoanele cu un IMC 25-30, asocierile dintre strategiile de pierdere în greutate și riscul de diabet au fost mai complexe - cu excepția celor care au făcut exerciții fizice, persoanele cu un IMC mai mare de 25 care au pierdut în mod deliberat 4,5 kg în greutate au recăpătat mai multe kilograme și au avut un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip II decât cei cu un IMC mai mic de 25 care nu au încercat să slăbească.

Atenţie: când dieta nu devine regim de... viaţă, kilogramele în plus revin cu repeziciune!

„Cea mai frecventă greșeală pe care o văd este că oamenii nu fac schimbări durabile în stilul de viață. Majoritatea dietelor vor funcționa, dar greutatea revine atunci când o persoană oprește regimul. Cheia este efectuarea de modificări ale dietei și ale exercițiilor fizice care pot fi menținute pe termen lung“ Mir Ali, Harvard TH Chan School of Public Health, din Boston

Pierderea kilogramelor previne apneea de somn

Potrivit specialiștilor, o pierdere de aproximativ 5% din greutatea corporală scade cu 12% riscul de a face cancer de sân, întrucât persoanele supraponderale care slăbesc au un nivel mai mic al unor hormoni legați de cancer, cum ar fi estrogenii, insulina și androgenii. De asemenea, slăbind, se poate reduce LDL sau colesterolul „rău”, crescând nivelul celui „bun” (HDL). De asemenea, scăderea în greutate reglează tensiunea arterială și previne periculoasa apnee de somn, îmbunătățind semnificativ calitatea odihnei. De asemenea, în cadrul unui studiu clinic, persoanele depresive care sunt supraponderale s-au simțit mai bine după ce au pierdut în medie 8% din greutatea corporală, iar starea de bine s-a menținut atât timp cât nu s-au îngrășat la loc.