Main menu

header

909 3 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Pierderea kilogramelor acumulate în timpul sarcinii devine o prioritate pentru multe proaspete mămici. În același timp, dat fiind faptul că alăptează și au și grija complexă a unui bebeluș, este nevoie ca femeile care au născut recent să acorde atenție scăderii sănătoase în greutate. Specialiștii recomandă un top al alimentelor care îndeplinesc acest scop.

Peștele gras ajută la scăderea în greutate

Consumul de rutină a alimentelor sănătoase pe tot parcursul zilei va avea efecte benefice multiple pentru orice proaspătă mamă. Dieta care să asigure și revenirea naturală în formă, și calitatea laptelui matern include în primul rând peștele gras. Această carne este încărcată cu un tip de grăsime numit DHA, esențială pentru dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului. Nivelurile acestei grăsimi sunt mai mari în laptele femeilor care introduc peștele gras în regimul alimentar de două ori pe săptămână. DHA ajută, de asemenea, la îmbunătățirea stării de spirit, prevenind depresia postpartum. În același timp, peștele gras este un aliment indicat pentru scăderea în greutate.

Lactatele cu conținut redus de grăsimi susțin detoxificarea

Produsele lactate sunt o parte importantă a alăptării sănătoase și, în același timp, a revenirii la greutatea normală. Pe lângă faptul că furnizează proteine și vitamine B, produsele lactate sunt foarte bune surse de calciu, ceea ce îmbunătățește calitatea laptelui matern, în același timp oferind organismului mămicilor elementele necesare menținerii echilibrului microbiomului, ceea ce susține detoxificarea și slăbitul gradual. Specialiștii recomandă cel puțin trei porții de lactate în fiecare zi în dieta proaspetelor mămici.

Carnea de vită slabă maximizează energia

Energia necesară unei femei care abia a născut se susține, potrivit experților, cu alimente bogate în fier, pe primul loc situându-se carnea de vită slabă. Mamele care alăptează trebuie să mănânce suplimentar proteine și vitamina B12, acest tip de carne îndeplinind ambele cerințe. În condițiile în care nu se depășește limita, carnea de vită este și o sursă de proteine care prelungesc sațietatea și contribuie la scăderea în greutate fără să fie nevoie de restricții alimentare.

Din topul alimentelor benefice și pentru bebeluș, și pentru organismul și silueta mămicii nu pot lipsi legumele cu frunze verzi, pline de antioxidanți și cu un conținut scăzut de calorii

Sucul de fructe, fără zahăr sau alte adaosuri, îmbogăţeşte laptele matern şi ajută la pierderea kilogramelor în plus acumulate în timpul sarcinii

Ouă, legume, fructe

Fasolea bogată în fier este un aliment excelent pentru alăptare, ca și pentru revenirea la greutatea dinainte de naștere, întrucât conține proteine de bună calitate. De asemenea, mamele care alăptează trebuie să includă în dietă minimum două porții de fructe în fiecare zi. În prima linie a beneficiilor se situează afinele, furnizoare de antioxidanți, vitamine și minerale care nu doar îmbogățesc laptele matern, dar în plus susțin pierderea sănătoasă a kilogramelor acumulate, precum și portocalele, care aduc o bună cantitate de vitamina C, aliat al sistemului imunitar. Totodată, orezul brun menține nivelul de energie ridicat. La rândul lor, ouăle, consumate cu moderație, prin sațietatea pe care o conferă ajută la pierderea kilogramelor în plus, întrucât au foarte puține calorii. Nu în ultimul rând, pâinea integrală aduce acid folic, nutrient important din laptele matern și, pe de altă parte, sursă de fibre, de care are nevoie organismul proaspetei mămici pentru a elimina optim reziduurile și a slăbi.