Main menu

header

912 3 1de Roxana-Ioana Ancuța

Eliza Lavinia Enusel (medalion) are 23 de ani, s-a născut la Piatra Neamț, a trăit la Roma, iar de un an și jumătate s-a mutat în UK, stabilindu-se la Leeds. Eliza a devenit o inspirație pentru multe fete din comunitatea în care se află datorită transformării fizice la care a fost supus corpul ei, după ce a mers constant la sală, dezvoltând un interes aparte pentru bodybuilding și nutriție. De curând, a pus la punct un program care implică antrenamentele cu greutăți la sală, fără a afecta feminitatea trupului.

„Obiectivul este de a transforma corpul într-unul atrăgător”

- Ce reprezintă programul pe care îl propui?

- Programul pe care îl propun exclusiv fetelor se bazează pe antrenament la sală cu greutăți și sfaturi alimentare care să ajute în procesul de slăbire sau de tonifiere, în funcție de dorință. De multe ori, femeile se axează doar pe alergat sau aerobic, gândind că antrenamentul cu greutăți o să le facă să pară masculine. Dar acest lucru este complet greșit. Exercițiile cu greutăți ajută la slăbit și creează corpului acele curbe minunate care fac o femeie să se simt mai frumoasă, mai sexy, dar mai ales o fac să aibă mai multă încredere în ea. Programul pe care îl propun este diferit pentru fiecare în parte, deoarece îl adaptez în funcție de situație și nevoile fiecărei femei, însă obiectivul este același: de a crește stima și încrederea în sine și de a transforma corpul într-unul atrăgător.

- Când și cum te-ai hotărât să te ocupi de ceea ce faci acum?

 - În ultimii patru ani m-am dedicat din ce în ce mai mult sportului, apelând, la rândul meu, la un antrenor care să mă ajute să ajung la forma fizică mult dorită. Astfel, în timp, prietenele mele au început să îmi ceară sfaturi despre antrenament și despre alimentație, la sală lumea mă încuraja și-mi spunea că mă antrenez bine, ceea ce m-a motivat tot mai mult. Așa că, odată ce am ajuns în UK, am hotărât să urmez cursurile facultății de sport și nutriție și, de asemenea, să fac un curs de personal trainer (n.r. - antrenor personal). Îmi doresc să pot ajuta femeile să își atingă scopul în această direcție.

- Care au fost schimbările în urma antrenamentelor?

- Am slăbit, am scăpat de grăsimi, mi-am reconturat formele corpului și mi-am tonifiat musculatura. Antrenamentul la sală mă ajută să mă simt mai puternică, mai frumoasă și îmi dă foarte multă încredere în mine, iar mâncatul sănătos îmi dă mult mai multă energie. Când mă uit în oglindă, mă simt bine în corpul meu.

„Un stil de viață sănătos înseamnă activitate fizică în mod regulat și nu ore întregi pe bandă”

912 3 2- Dar cum ai reușit să slăbești?

- Procesul meu de slăbit a început cu mai mulți ani în urmă. La vârsta de 10 ani cântăream aproximativ 75 de kilograme, deci eram aproape de limita obezităţii. La școală, toții copiii râdeau de mine, iar sora mea, care se preocupa mult pentru sănătatea mea, a început să mă ajute să ţin o dietă. Acum, după mult timp, pot spune că nu am făcut din prima alegerile corecte, au fost ani în care stăteam nemâncată toată ziua, pentru a slăbi. Dar în ultimele 12 luni am învățat să mănânc sănătos și gustos, să combin acest lucru cu activitatea fizică, reușind să slăbesc fără să mă înfometez. Am avut mereu un instructor care m-a ajutat atât cu dieta, cât și cu antrenamentul. Este important să avem pe cineva care să ne motiveze, să ne controleze și să ne oprească atunci când avem tentația de a mânca o ciocolată întreagă.

- Ce aduci nou prin programul pe care îl promovezi?

- Faptul că îmi doresc să ajut femeile să aibă un stil de viață sănătos pe termen lung. Nu ofer un program care face miracole într-o lună, două, trei. Un stil de viață sănătos înseamnă activitate fizică în mod regulat și nu ore întregi pe bandă, dar și faptul că poți mânca o înghețată sau o pizza când îți este poftă, fără a renunța la o cină cu prietenele în oraș, pentru că ești la „dietă”.

- Și ce le propui, concret, femeilor?

- Un program de antrenament la sală cu greutăți, plus sfaturi alimentare în funcție de situație. În primul rând, femeile ar trebui să înțeleagă ce anume le deranjează în momentul de față, după care să înceapă să lucreze pe acel aspect concret, constant și cu răbdare. Personal, am avut nevoie de un an întreg pentru a slăbi 15 kilograme. Deci RĂBDAREA este totul. Corpul începe să răspundă din ce în ce mai rapid, apar curbele frumoase, și, odată cu ele, se dezvoltă încrederea. La sală, îmi place să lucrez cu toate aparatele: greutăți, gantere, mașinării și, desigur, fac și aerobic, dar nu pentru slăbit, ci pentru sănătatea inimii.

„O oră la sală arde 300 de calorii”

912 3 3- De ce este bun antrenamentul cu greutăți?

- Ne tonifiază corpul, ne scapă de pielea și de mușchii lăsați, dar mai ales ne ajută să ardem calorii în continuare, chiar și după antrenament. O sesiune la sală cu greutăți arde aproximativ 250/300kcal, în funcție de intensitatea execuției exercițiilor. În timpul antrenamentului cu greutăți, care durează în jur de o oră, corpul folosește pentru energie rezervele de grăsimi, cele de care ne dorim cu toții să scăpăm.

- De ce este nevoie pentru a începe la sală un program cu greutăți?

- Înainte de toate, trebuie să aflăm de la medic care este condiția noastră de sănătate, acesta urmând să fie sau nu de acord cu antrenamentul. Ideal, procesul se realizează încet și regulat, începând cu 3 sesiuni pe săptămână și ajungând la 4-5 sesiuni, în funcție și de timpul disponibil. Cu cât ne antrenăm mai mult, cu atât mai mult vom avea o masă musculară impresionantă, o inimă mai sănătoasă și un risc mai redus de a dezvolta diabet.

- Care este greutatea maximă pe care o poate ridica, la sală, o femeie?

- Nu există o greutate maximă. Se începe încet, iar pe parcurs se progresează. Dar nu există o greutate limită. Aici, foarte importantă este tehnica. Greutățile trebuie ridicate în mod corect, pentru a evita să facem mai mult rău decât bine.

- Sugerează-ne, te rog, câteva exerciții pentru tonifierea brațelor.

- Câteva sugestii ar fi acestea: flexii cu haltera, flexii cu ganterele, extensii la helcometru cu bara dreaptă (helcometrul este un aparat de gimnastică folosit pentru dezvoltarea forței musculare), push-up, dips (flotări la paralele sau la bancă pentru tricepși sau pentru piept) și altele. 

- Dar pentru un posterior mai ferm?

- Squat (genuflexiuni pentru modelarea picioarelor și a posteriorului) sau hip thrust.

„La sală, îmi place să lucrez cu toate aparatele: greutăți, gantere, mașinării și, desigur, fac și aerobic, dar nu pentru slăbit, ci pentru sănătatea inimii“

„Trebuie să ştim ce introducem în organism, câte calorii şi câţi carbohidraţi, proteine şi grăsimi“

- Ce ne poți spune despre nutriție?

- Este important să învățăm să citim ingredientele și informațiile nutriționale de pe alimente. Trebuie să știm ce introducem în organism, câte calorii și câți carbohidrați, proteine şi grăsimi. Un meniu de la fast-food are aproximativ caloriile pe care eu le mănânc într-o zi întreagă, cu diferența că am cinci mese pe zi și mă simt mult mai sătulă. De asemenea, important este să bem apă, măcar 2-3 litri pe zi, și să evităm produsele care sunt foarte prelucrate, cum ar fi prăjiturile, biscuiții, margarina și așa mai departe. Putem folosi o aplicație în care să introducem ceea ce mâncăm în timpul zilei, pentru a avea o idee despre câte calorii și ce macronutrienți mâncăm. Sunt bine venite legumele, carnea albă, ouăle, orezul, dar și pastele, atât timp cât nu exagerăm cu porțiile.

„Am învățat să mănânc sănătos și gustos, să combin acest lucru cu activitatea fizică, reușind să slăbesc fără să mă înfometez“