Main menu

header

915 3 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Unii oameni care doresc să piardă în greutate au inițial succes cu o dietă, dar, dacă se îndepărtează de plan, kilogramele în plus revin. Acest efect numit yo-yo este des întâlnit și descurajant. Un specialist susține că are soluția la această problemă, iar rezultatele pe care le-a obținut au generat o mișcare numită Bright Line Eating - pe scurt, BLE.

Elimină obstrucția mintală

915 3 2În cartea sa „Bright Line Eating: The Science of Living Happy, Thin and Free”, („Dieta Bright Line. Știința vieții fericite, zvelte și libere”), Susan Peirce Thompson, specialist care deține un doctorat în științe ale creierului la Universitatea din Rochester, New York, prezintă o abordare care se bazează pe știința creierului și pe propria sa luptă cu dependența, greutatea în plus și antecedentele de dereglări de alimentație. Practic, experta afirmă că „creierul blochează pierderea în greutate”. Soluția pe care o propune și care este adoptată de tot mai multe persoane, grație unor rezultate pe termen lung, este eliminarea acestei obstrucții mintale.

Patru reguli majore, lesne de reținut

Gaby Vaca-Flores, dietetician, fondator al Glow+Greens, din Santa Monica, afirmă că BLE este concepută „pentru a ajuta oamenii să se elibereze de dependența de alimente prin recadrarea comportamentelor în patru reguli majore, lesne de reținut și de aplicat”: fără zahăr, fără făină, fără gustări între cele trei mese, fără porții mari. „Aceste repere sunt menite să lucreze împreună pentru a produce rezultate de pierdere în greutate de durată”, detaliază Vaca-Flores. De pildă, în dreptul primei reguli, Thompson notează că zahărul acționează asupra creierului în același mod ca drogurile. Ca urmare, dieta BLE prevede eliminarea tuturor surselor de zahăr - de sfeclă, brun, pudră, sirop de agave, miere, melasă, zaharoză, sucuri concentrate de fructe, îndulcitori artificiali.

Gustările sunt complet interzise

915 3 3Thompson afirmă că pentru unii oameni, făina este un aliment care poate genera dependență și crește nivelul zahărului din sânge. Dar faptul că alimentul numărul unu după care oamenii afirmă că tânjesc este de obicei pizza, „acesta este un indiciu clar că există ceva care provoacă dependență la pâine”, punctează specialistul. Dieta BLE implică renunțarea la toate tipurile de făină. Ca urmare, dispar din alimentație produsele de patiserie, pastele, covrigii, biscuiții, aluaturile. De asemenea, pentru a antrena corpul cu ideea că există doar anumite momente ale zilei când este în regulă să se alimenteze, sunt eliminate „răsfățurile” de peste zi, dintre mese, atât de tentantele gustări.  

Control atent al porțiilor

Ultimul pilon al planului Bright Line Eating este controlul atent al dimensiunilor porțiilor, care trebuie să fie „generoase, dar limitate”. Thompson încurajează persoanele care adoptă această dietă să cântărească sau să măsoare fiecare masă, pentru a cuantifica dimensiunea porției. „Această restricție mi-a dat libertate psihologică. Când îmi cântăresc mâncarea, știu că primesc cantitatea potrivită. Și când aud acea voce în capul meu spunându-mi că poate nu am primit suficientă mâncare și ar trebui să mai iau ceva, știu că mă minte și o pot ignora”, detaliază Thompson, oferind ca exemplu propria experiență de pe drumul spre suplețe și o viață sănătoasă. În ansamblu, cele patru reguli creează reflexe la nivelul creierului și același organ care „cerea” mâncare chiar și când nu era cazul se transformă într-un aliat al scăderii în greutate.

Legume, fructe, proteine sănătoase

La capitolul alimente premise, lista este suficient de lungă încât să nu descurajeze persoanele dispuse să adopte dieta BLE. Proteinele pot include tofu și tempeh, iaurt grecesc, semințe, brânză, ouă, carne de vită, pui și orice altă proteină animală, cu excepția slăninii. Thompson recomandă verificarea atentă a ambalajului înainte de a se folosi orice fel de carne procesată, deoarece la aceste produse se adaugă adesea zahăr sau făină. Fructele permise trebuie măsurate și includ mere, kiwi, banane, grepfrut, struguri, portocale, fructe de pădure, caise, ananas. Legumele pot fi de toate felurile, fierte sau crude. Dacă sunt gătite, trebuie cântărite, deoarece adesea se micșorează. La capitolul ulei, o lingură este considerată o porție de grăsime.

Apă și ceaiuri din plante, fără limită

915 3 4Argumentând cu experiența personală, Thompson detaliază pe marginea unui potențial meniu dintr-o zi. Astfel, micul dejun poate fi constituit din falafel cu sos de iaurt sau fulgi de ovăz cu lapte și fructe, prânzul din sparanghel prăjit cu migdale, sfeclă murată și castraveți sau orez cu conopidă, iar cina dintr-un ratatouille și varză sau dovlecei tăiați spaghetti. În același timp, dieta BLE permite apă și ceaiuri din plante fără limită de cantitate, cu atenție la aportul de cafeină, întrucât programul dietar o consideră substanță care poate genera pofte. În același timp, alcoolul este interzis în dieta BLE, deoarece are un conținut ridicat de zahăr și poate reduce voința de a limita porțiile, adaugă Thompson, menționând și faptul că, chiar dacă se poate întâmpla ca o persoană să „trișeze”, este suficient să se întoarcă la regulile dietei chiar de la masa următoare.

Există un detaliu „tehnic“, de obișnuință, care are locul său important în pregătirea măsurilor dietei BLE: desemnarea unui loc special în care să fie luată masa - nu în mașină, nu pe canapea, nu în fața televizorului

Exerciţiile fizice, după instalarea rezultatelor

Thompson scrie că pofta de mâncare copleșitoare apar atunci când este declanșat un anumit mecanism din creier. Această provocare specială își are originea într-o secțiune a creierului în care rezidă plăcerea. La persoanele cu dependențe, toleranța crește și este nevoie de o cantitate din ce în ce mai mare de stimuli pentru a obține efectul care apoi dispare, iar creierul solicită din ce în ce mai mult stimul doar pentru a menține un sentiment de normalitate. Același lucru se întâmplă cu dependența de alimente, susține Thompson. În ceea ce privește efortul fizic pentru potențarea rezultatelor dietei BLE, expertul nu le recomandă până când nu s-au instalat primele rezultate - după aproximativ cinci luni - pentru ca antrenamentul și oboseala să nu slăbească voința de a menține regulile dietei. „Ceea ce ne dorim de la Bright Line Eating este să ajungem într-un loc în care exercițiile fizice sunt apreciate pentru toate beneficiile lor pentru sănătate, dar sunt complet decuplate de pierderea în greutate în mintea celor care adoptă această dietă”, menționează Thompson. Programul BLE încurajează și înregistrarea detaliată într-un jurnal a călătoriei alimentare zilnice, atât în planificarea a ceea ce se consumă a doua zi, cât și în înregistrarea progresului curent.