Main menu

header

de Anda Postolache

- Apostolul care a convertit doi regi indieni

În fiecare an, în prima duminică după Paşti îl sărbătorim pe Sfântul Apostol Toma, cel care, îndoindu-se de învierea lui Iisus Hristos, a rămas în istorie drept sfântul care ne ajută şi pe noi cei de azi să nu ne îndoim de existenţa lui Dumnezeu.

I s-a arătat că Maica Domnului se află cu totul în Cer
Tot prin Sfântul Toma ni s-a arătat tuturor şi faptul că Maica Domnului a murit, dar a înviat a treia zi, fiind luată cu trupul în Ceruri. Aflând că a murit Maica Sfântă, el s-a grăbit cât a putut să ajungă, dar n-a mai prins îngroparea sa. A plâns mult la mormântul acesteia şi s-a rugat de ceilalţi apostoli să-i îngăduie să deschidă mormântul, iar, după multă rugăciune, au făcut aşa. Mormântul era însă gol, iar din înaltul Cerului, Maica Domnului i-a trimis acoperământul său Sfântului Toma, ca o dovadă palpabilă că ea se află şi cu trupul, şi cu sufletul în Ceruri.

Palatele cereşti ale Regelui Gundafor
Lui Toma i-a revenit evanghelizarea Indiei. Plecarea lui în India a fost astfel: Avan, un negustor al regelui indian Gundafor, a fost trimis în Palestina să caute un zidar priceput. Şi, întâlnindu-l pe Apostolul Toma şi întrebându-l dacă ştie vreunul, Toma i-a răspuns că el se pricepe. Sfântul Toma i-a promis lui Gundafor cele mai frumoase palate, iar acesta i-a dat un avans mare de bani. Apostolul a luat banii şi a început să-i împartă săracilor, cărora le vorbea despre Iisus Hristos, Fiul Adevăratului Dumnezeu. Şi mulţi credeau şi se botezau. Curând, Regele a aflat adevărul şi a trimis să-l aducă pe Toma: „Să mergem să vedem palatele ce le-ai construit”, a zis Regele. „Nu poţi să le vezi în această viaţă”, i-a răspuns Toma. Atunci Regele Gundafor l-a băgat în temniţă pe Toma. În acea noapte, fratele Regelui a murit, iar îngerul, luând sufletul celui mort, l-a dus în Ceruri şi i-a arătat nişte palate atât de frumoase, încât acesta ar fi vrut să locuiască măcar într-un colţişor. Îngerul i-a spus că sunt ale lui Gundafor şi numai el le poate locui după ce va muri. Atunci sufletul a cerut să se întoarcă pe Pământ să cumpere palatele de la Regele Gundafor. Şi îngerul l-a înviat pe cel mort. Regele s-a bucurat foarte mult că l-a văzut iarăşi viu pe fratele său şi i-a promis orice dar îi va cere acesta. Cel înviat din morţi i-a cerut palatele pe care le văzuse în Ceruri, descriindu-i-le cu amănuntul. Înţelegând taina lui Toma, Regele l-a eliberat pe Apostol, s-a botezat, la fel şi fratele său, şi au început să facă multe milostenii. În felul acesta au început, de fapt, să-şi zidească singuri palate în Cer.

A vindecat copilul celui care l-a condamnat la moarte
După un timp, Sfântul Apostol Toma s-a dus în cele mai îndepărtate hotare ale ţinutului Calamidiei, unde era rege Muzdie. Şi acolo le făcea cunoscută Evanghelia celor săraci, căci mai mult ei aveau inimile deschise. De la o femeie săracă, Sindichia, a auzit despre noua credinţă şi Migdonia, soţia prietenului Regelui, apoi şi Regina Tertiana. Atât Migdnoia, cât şi Tertiana s-au botezat şi nu mai voiau să trăiască cu soţii lor care erau păgâni. Muzdie a aflat că Toma le-a vorbit femeilor de un Dumnezeu nou, şi acest lucru le-a depărtat de soţii lor. În plus, e lângă Regină, şi unul dintre fiii Regelui s-a botezat creştin. De aceea, Muzdie l-a condamnat pe Apostol la moarte. Sfântul Toma a fost omorât de soldaţi cu suliţele. Creştinii l-au îngropat cu cinste, iar moaştele sale făceau multe minuni, una dintre ele a avut ca efect chiar creştinarea Regelui Muzdie. La câţiva ani de la martiriul Sfântului Apostol Toma, unul dintre fiii lui Muzdie era chinuit cumplit de diavol. Deşi nu credea în Dumnezeu, Regele s-a dus la mormântul Apostolului pentru a lua un os din moaştele sale, căci auzise că aşa ar putea să alunge diavolul din copil. Sfântul i-a apărut lui Muzdie şi i-a spus: „Dacă nu credeai când eram viu, acum crezi? Dar roagă-l pe Domnul Iisus, că e milostiv!”. Şi Regele a promis că, dacă Domnul îi vindecă fiul, atunci va crede. S-a rugat şi a atins cu părticica de moaşte copilul posedat, şi pe loc a ieşit duhul necurat din el. Regele a crezut în Hristos şi s-a botezat. De atunci, bisericile s-au înmulţit în acele locuri, iar Regele Muzdie se ruga să fie iertat pentru păcatele sale.

A făcut un mort să vorbească
Una dintre minunile cele mai impresionante făcute de Apostol în India a fost înfăptuită în primele zile după venirea sa în acea ţară, în oraşul Meliapor, cunoscut azi cu numele de St. Thomas. Acolo, o mulţime de oameni se chinuiau să mute un lemn uriaş dintr-un loc în altul şi nu reuşeau nici cu elefanţii. După ce s-a rugat, el a ridicat singur lemnul acela şi i-a ajutat. Uimiţi, mulţi dintre indieni s-au convertit la creştinism şi îl cinsteau mult pe Apostol. Un evreu din oraş, care era închinător la idoli, a răspândit zvonul că Toma i-a omorât fiul. Atunci, indienii uitând de minunea recentă, au vrut să-l omoare pe Apostol. El i-a convins să meargă la mormântul celui mort şi acolo a zis: „În numele Domnului meu Iisus Hristos, îţi poruncesc, tinere, să ne spui nouă cine te-a ucis”. Şi îndată fiul evreului a vorbit: „Tatăl meu m-a ucis”. Atunci toţi au strigat: „Mare este Dumnezeu cel propovăduit de Toma!”.

Părticele din moaştele sale sunt la Galaţi şi Văratec

Moaştele Sfântului Apostol Toma se află împărţite în mai multe locuri din lume, o parte în India, altă parte în Ungaria, alta în Muntele Athos. Fragmente de moaşte se află şi în Ortona, Italia, iar o mână a sa este în Biserica „Sfântul Denis” din Paris. Capul se află în Insula Patmos, Grecia, în mănăstirea închinată Sfântului Ioan Evanghelistul. Părticele din moaştele Sfântului Apostol Toma avem şi noi în România, în Catedrala arhiepiscopală din Galaţi şi la Mănăstirea Văratec, judeţul Neamţ.

• Astăzi se află 2 milioane de ortodocşi indieni care trăiesc fie în India, fie în diaspora indiană, ei fiind urmaşii monofiziţilor, care s-au separat de catolicii din Biserica Asiriană a Răsăritului din India, în secolul al XVII-lea; conducătorul lor bisericesc se numeşte catolicos, iar biserica lor autocefală poartă numele de Biserica Ortodoxă Siriană Malankara.