Main menu

header

17-05-0de Elena Şerban

Religia ortodoxă impune anumite restricţii nu doar în ceea ce priveşte posturile sau sărbătorile, ci şi în privinţa construcţiei bisericilor. Acestea ar trebuie să fie orientate obligatoriu către Răsărit, să aibă turlă şi alte chestii de acest gen. Există însă în lume mai multe lăcaşuri de cult creştin cu nişte arhitecturi atât de ciudate, încât, pentru unii, rugăciunea din interior ar fi aproape imposibilă. Doar pentru unii. Iată câteva dintre aceste biserici.

Catedrala catolică ucraineană Saint José din Chicago
Este una dintre bisericile construite cu simbolistică precisă. Cele 12 turnuri aurite îi reprezintă pe cei 12 apostoli ai lui Iisus. Deşi pare nouă, această catedrală a fost terminată în 1956 şi a fost decorată în stil bizantin.

17-05-1Biserica Jubileului, Italia
Capitala italiană se laudă nu doar cu Colosseumul, ci şi cu un monument modern. Este vorba despre Biserica Jubileului, finalizată în 1996 şi ridicată după ideile arhitectului Richard Meier.

 

 

17-05-2Biserica Paraportiani, Grecia
Mikonos, Grecia. Soare, aer, mare. Şi biserici care îţi taie respiraţia. Una dintre ele este Paraportiani. Numele acestui loc al lui Dumnezeu înseamnă a doua poartă. Pentru că la construcţia acestui lăcaş de cult a fost folosită piatră de la porţile unor ziduri medievale. Construcţia bisericii Paraportiani a început în anul 1425.

17-05-3Catedrala Sfântul Sebastian, Rio de Janeiro
Marele oraş brazilian Rio de Janeiro mai are un obiectiv ce merită văzut în afară de Stadionul Maracana. E vorba despre o catedrală construită între 1964 şi 1979. Catedrala cu aparenţă de hotel de cinci stele este una dintre preferatele brazilienilor. Clădirea are o înălţime de 75 de metri şi un diametru interior la bază de 96 de metri.

17-05-4Chapelle Saint Quirin, Luxemburg
Un povârniş de piatră a fost locul perfect pentru construcţia unei capele. Jumătate săpată în piatră, capela datează din anul 355 după Hristos. Se spune că, pe vremuri, locul era folosit pentru diverse ritualuri păgâne. Întâmplător sau nu, în apropierea capelei se află o fântână din piatră despre ale cărei ape se crede că au efecte miraculoase. Vindecă diverse afecţiuni şi îmbunătăţesc vederea.

17-05-5Capela Sfintei Cruci, Arizona
Nu e studio de înregistrări şi nici muzeu de artă modernă. E doar o capelă construită între două stânci în Deşertul Arizona, în anul 1956. În ciuda aparenţei deosebit de futuriste, se spune că toţi cei care vizitează acest loc dedicat lui Dumnezeu simt în interior o energie spirituală deosebită şi o senzaţie reconfortantă, de linişte.

17-05-6Capela din oraşul Idar, Germania
În vremea în care nu existau supermacarale sau alte dispozitive care să ridice greutăţi la mari înălţimi, germanii au reuşit, în doar doi ani (între 1482 şi 1484) să ridice o capelă surprinzătoare. Capela din oraşul Idar, Germania. Cei care nu locuiesc în zonă au senzaţia, privind construcţia, că biserica se rupe din munte şi se prăbuşeşte peste ei. Dar e doar o senzaţie.

17-05-7Biserica Sf. Gheorghe din Lalibela, Etiopia
Este una dintre cele mai ciudate şi neobişnuite astfel de lăcaşuri din întreaga lume creştină. Biserica a fost construită în secolul al XIII-lea, într-o groapă săpată special, şi nu are turle, ci doar o cruce pe acoperişul perfect plat. Cei care privesc biserica de la nivelul solului văd doar crucea. „A opta minune a lumii”, aşa cum este ea numită, are o înălţime de 30 de metri şi este construită în formă de cruce.

17-05-8Biserica Piatra Scrisă, Caraş-Severin, România
România nu putea să lipsească din acest top. Se ştie că bisericile româneşti sunt foarte frumoase, însă la capitolul neobişnuite se evidenţiază de departe Biserica Piatra Scrisă. Ciudăţenia la acest lăcaş de cult este legată de poziţionare - la capătul unui pod feroviar - şi de dimensiunile reduse: în interior are 3,5 metri lungime, 3 lăţime şi 3,50 metri înălţime.

17-05-9Chapelle Saint-Michel din Aiguilhe, Franţa
Vârful unei stânci vulcanice din Puy Velay, Franţa, nu este doar locul preferat de vulturi. În urmă cu mai bine de 1.000 de ani, pelerinii care reveneau de la Santiago de Compostela au avut ideea de a construi un loc dumnezeiesc. Zis şi făcut. Şi aşa a apărut Chapelle Saint-Michel din Aiguilhe. Despre această capelă, în care au fost descoperite multe relicve în 1955, se ştie că a fost vizitată, în 1429, şi de mama Ioanei D’Arc.