Main menu

header

de Dana Purgaru

Remediu revoluţionar pentru cancerul la sân

Pentru bolnavele de cancer la sân o veste bună vine din Suedia. Medicii au dezvoltat o tehnică, numită ablaţia prin radiofrecvenţă, ce permite vindecarea completă a tumorilor în stadiu incipient, de maximum 2 cm, dispuse în acelaşi loc. Tehnici asemănătoare sunt utilizate şi în tratamentul contra cancerului la rinichi, ficat sau oase.

Atenţie la conserve!

Consumul regulat de alimente din cutii de conserve măreşte nivelul de bisfenol A (BPA), o substanţă organică dăunătoare corpului uman. Cutiile metalice de conserve sunt, de obicei, căptuşite cu un strat subţire de asemenea material plastic, ce previne ruginirea. Bisfenolul A se regăseşte în unele ambalaje de băuturi răcoritoare - sticle de plastic şi „doze” metalice. Acest compus trece în alimentul din cutie şi este absorbit rapid în organism. În UE, utilizarea bisfenolului A a fost interzisă, până în prezent, doar la fabricarea biberoanelor.

Somnul şterge amintirile neplăcute

Amintirile dureroase devin mai uşor de suportat după un somn odihnitor, potrivit cercetătorilor de la universitatea americană Berkeley. „În timpul somnului cu vise, amintirile sunt reactivate, reconectate şi integrate. Toate acestea se întâmplă însă fără intervenţia neuromediatorilor de stres, ce nu se sintetizează în această fază. Astfel, somnul cu vise devine terapeutic”, a explicat Els van der Helm, coordonatorul studiului.

Paracetamolul în exces, un pericol

Specialiştii britanici trag un semnal de alarmă legat de folosirea în exces a paracetamolului, amintind că nu puţine sunt cazurile în care s-a ajuns la deces din cauza ingerării prea multor tablete într-o perioadă scurtă. Astfel, în caz de depăşire a dozei de 8 tablete de 500 mg pe zi, adică echivalentul a 4 g, ficatul cedează, iar efectele sunt permanente.

Naşterea prin cezariană duce la obezitate

Mamele care nasc prin cezariană riscă să aibă copii obezi, potrivit unui studiu efectuat în Marea Britanie. Bebeluşii veniţi pe lume prin cezariană au un nivel mai mare de grăsimi în ficat, comparativ cu cei născuţi pe cale naturală. În plus, cercetătorii cred că naşterea prin cezariană privează bebeluşul de anumiţi factori ce reglează echilibrul metabolic şi poate afecta balanţa naturală a hormonilor şi enzimelor.