de Camelia Onciu
Tuturor ne place să avem o casă plăcut parfumată, dar chiar merită să ne sacrificăm sănătatea inhalând tot felul de chimicale? Deși nu există nicio îndoială că tipul de odorizante de interior pe bază de gel este o îmbunătățire semnificativă față de spray-urile clasice, care duc la o descompunere a ozonului în stratosferă, asta nu înseamnă că parfumul odorizantelor nu este dăunător sănătății celor din casă. Iată cum vă puteți prepara singuri un odorizant ecologic.
Arome minunate, dar periculoase
Se știe că substanțele chimice reziduale din produsele pentru împrospătarea aerului se acumulează progresiv în organism de-a lungul timpului, ceea ce înseamnă că atunci când apar consecințe asupra sănătății, aproape niciodată nu se face legătura cu odorizantele de interior. În realitate, majoritatea conțin ftalați, care pot duce la simptome de astm și alergie chiar și în cantități mici. Odorizantele conțin și naftalină, care s-a descoperit că provoacă leziuni tisulare și chiar cancer pulmonar. Formaldehida e un cunoscut cancerigen, asociat definitiv cu cancerul de nas și gât. De asemenea, poate duce la iritarea cronică a căilor respiratorii și a gâtului, care poate cauza infecții grave, astm și alte probleme respiratorii. Un compus organic volatil din odorizante numit 1,4-diclorobenzen este un pesticid care provoacă leziuni pulmonare. Diclorobenzenul, ingredientul din DDT, a omorât multe păsări de companie care au stat în încăperi parfumate artificial.
Rețetă simplă și rapidă
Chiar dacă folosiți aceste odorizante doar ocazional, studiile au descoperit că expunerea chiar și o dată pe săptămână crește cu 71% riscul ca membrii gospodăriei să dezvolte astm, motiv pentru care este mult mai bine să vă faceți singuri un odorizant natural și sigur pentru sănătate. Îl puteți personaliza cu orice parfum și culoare preferați. Procesul este atât de simplu, încât puteți face cu ușurință o grămadă de odorizante în doar câteva minute.
Ingredientul principal: gelatina
Aveți nevoie de: 1 pachet de gelatină fără aromă, 3/4 cană cu apă, 1/4 cană cu vodcă sau 1 lingură cu sare, 15 picături de ulei esențial, 1-2 picături de colorant alimentar, borcane mici de sticlă, capace cu orificii de aerisire și o cratiță mică.
Mod de preparare: fierbeți 3/4 de apă în cratiță. Adăugați pachetul de gelatină și amestecați până se dizolvă. Când puneți gelatina, apa va începe să fiarbă mai agresiv. Opriți focul în acel moment. Lăsați amestecul să se răcească la temperatura camerei, apoi adăugați 1/4 cană cu vodcă. Alcoolul din vodcă va împiedica formarea mucegaiului pe suprafața gelului odorizant. Același rezultat obțineți și cu o lingură cu sare. Se toarnă totul în borcan. Adăugați colorantul alimentar, una sau două picături. Se amestecă. Puneți 10-15 picături de uleiuri esențiale și amestecați. Acoperiți borcanele cu capace cu gaură sau o bucată mică de pânză. Țineți borcanele la frigider până când soluția se întărește.
Puteţi folosi bucăţi de lemn
Dacă aveți câteva bucăți de lemn, le puteți transforma în odorizante, acoperindu-le complet cu ulei esențial. Bicarbonatul de sodiu este renumit ca un absorbant de mirosuri și, prin amestecarea acestuia cu unele dintre uleiurile esențiale preferate, este o alternativă excelentă la un odorizant chimic. Pur și simplu puneți bicarbonat de sodiu într-un borcan mic de sticlă. Adăugați uleiurile esențiale dorite, folosind 6 picături de ulei pentru fiecare lingură cu bicarbonat de sodiu din borcan. Înlocuiți conținutul când bicarbonatul de sodiu începe să se întărească, pentru a rămâne eficient în neutralizarea mirosurilor.
Este recomandat să folosiţi numai uleiuri esenţiale
Odorizantul ecologic se prepară simplu, îl aromatizaţi cum doriţi şi vă fereşte de astm sau de alte afecţiuni respiratorii
Câteva idei de combinaţii parfumate
Grădină cu flori: 7 picături de ulei de lavandă, 4 picături de ulei de mușcată, 4 picături de ulei de grepfrut.
Plimbare în pădure: 7 picături de ulei de lemn de cedru, 6 picături ulei de brad alb, 5 picături de ulei de tămâie.
Reîmprospătare cu citrice: 5 picături de ulei de mandarină, 5 picături de ulei de lămâie, 5 picături de ulei de lime, 5 picături de ulei de grepfrut.
Adio microbi: 5 picături de ulei de lemongrass, 5 picături de ulei de eucalipt, 4 picături de ulei de busuioc, 4 picături ulei de cimbru.
Atmosferă de Crăciun: 6 picături de ulei de brad sau de molid, 6 picături de ulei de portocale, 3 picături de ulei de wintergreen.