Main menu

header

925 27 1de Camelia Onciu

Când căutăm ustensile de bucătărie ecologice, ne gândim imediat la articole din lemn. Sucitoare, tocătoare, spatule, linguri. Sunt tradiționale și eficiente, dar sunt atât de inofensive pe cât credem? Lemnul este un teren propice pentru bacterii și, dacă nu este întreținut corespunzător, poate deveni periculos atât pentru sănătatea noastră, cât și pentru mediu. Iată care sunt punctele forte și punctele slabe ale acestor ustensile din lemn și de ce ar fi mai înțelept să renunțați la ele.

Mediu propice dezvoltării bacteriilor

După cum se știe, articolele de bucătărie sunt foarte importante pentru siguranța alimentelor. Prin urmare, este esențial să alegeți ustensile din materiale sănătoase și inofensive. Deborah García Bello, cercetător în chimia materialelor, avertizează consumatorii cu privire la pericolul folosirii constante a lingurilor de lemn. Deși lemnul este mai puțin dăunător decât plasticul, el rămâne totuși un mediu prolific pentru bacterii. Chiar și atunci când spatulele și lingurile sunt spălate temeinic, bacteriile nu sunt niciodată complet eliminate. Lemnul este natural poros, se sparge ușor și reține foarte bine umezeala, mai ales când ustensila este folosită pentru a amesteca ingrediente într-o supă, de exemplu.

Cum identificăm microbii?

925 27 2Din același motiv, Societatea Britanică de Imunologie precizează că ustensilele din lemn nu sunt recomandate pentru utilizarea zilnică, deoarece pot acumula mai multe tipuri de bacterii și ciuperci. Aceste comunități de microorganisme, care nu sunt întotdeauna ușor de eliminat, formează „biofilmul”, adică un agregat de microorganisme care se lipesc unele de altele. „Când lingurile de lemn au un strat asemănător mucusului care nu dispare, acesta este biofilm. Cel mai rău coșmar al experților în siguranță alimentară! Când ai biofilm, nu trebuie să-l cureți, mai bine îl arunci direct la gunoi”, sfătuiește chimistul din Spania.

Înlocuitori mai siguri

Deși există lemn bactericid, precum bambusul, măslinul și nucul, potrivit specialistului, nici aceste esențe nu sunt complet sigure pentru a fi folosite în bucătărie. Este mai logic să optați pentru alte materiale, precum metalul, teflonul, polipropilena și siliconul. „Probabil că folosiți aceste ustensile din lemn de mulți ani. Poate nu s-a întâmplat nimic până acum, dar este mai bine să preveniți decât să vindecați!”, reamintește Deborah García Bello.

Cum se spală corect?

Unele obiceiuri mor greu. Este greu să schimbați ustensilele, când lemnul a făcut întotdeauna parte din bucătăria dumneavoastră. Specialiștii nu sugerează să le eliminați complet din bucătărie, dar pentru a evita orice problemă de igienă trebuie să aveți grijă de acest material delicat. Prima regulă generală: curățați ustensilele după fiecare utilizare. Spălați-le bine cu săpun de vase sau suc de lămâie. Dar nu le înmuiați prea mult și evitați apa clocotită care le poate crăpa. În crăpături se ascund microbii și umezeala. Mai presus de toate, asigurați-vă că le uscați cu mare atenție manual: cea mai mică picătură de umiditate poate atrage bacteriile. Este necesar să vă igienizați obiectele din lemn cel puțin o dată pe lună, în special tocătoarele. Pentru a face acest lucru, lăsați-le la macerat o jumătate de oră într-o soluție de apă și oțet alb.

Eliminaţi mirosurile cu bicarbonat de sodiu

Deoarece este poros, lemnul tinde să absoarbă tot felul de mirosuri impregnate din alimente. Pentru a-l dezodoriza, luați un castron și amestecați un litru de apă cu o lingură de bicarbonat de sodiu. Odată ce pasta este formată, întindeți-o peste obiectul lemnos și lăsați să stea aproximativ o oră. Apoi clătiți cu apă curată și uscați bine.

Nu în mașina de spălat vase!

Amplasarea ustensilelor din lemn este importantă. Este absolut necesar să le țineți departe de orice sursă de căldură care riscă să le deformeze, să le spargă sau să le decoloreze. De ce să nu puneți ustensile de lemn în mașina de spălat vase? Când lemnul este expus la temperaturi extreme (foarte ridicate sau foarte scăzute) și umiditate excesivă, se poate deforma, despica și în cele din urmă se poate rupe. De regulă, articolele din lemn se spală manual.

Uneltele de bucătărie din lemn sunt adevărate depozite de microorganisme periculoase pentru om

Ustensilele din lemn au şi avantaje: nu zgârie suprafeţele, nu se topesc, nu sunt conductoare de căldură, sunt durabile şi versatile. Tocmai de aceea, marii chefi, precum Gordon Ramsay, le utilizează cu precădere

Lingurile de lemn sunt utile că nu zgârie vesela, dar trebuie spălate foarte bine după utilizare

Uleiuri protectoare

Dacă vreți să prelungiți durata de viață a ustensilelor din lemn, trebuie să hrăniți fibrele sale naturale cu uleiuri adecvate. Alegeți întotdeauna uleiurile grase pentru a hidrata lemnul cât mai mult posibil, precum uleiul de măsline, uleiul de cocos, uleiul de arahide, uleiul de in sau ceara de albine. Toate sunt 100% sigure pentru alimente. Ușor de găsit în comerț, aceste uleiuri vor oferi protecție de lungă durată pentru obiectele de gătit din lemn. Nu trebuie decât să turnați puțin ulei pe un prosop de hârtie și să ștergeți ușor obiectul de lemn.