Main menu

header

904 10 1de Simona Soare Ghișea şi Flori Pintea

Metoda cu lumânări terapeutice Tade face parte din categoria terapiilor alternative, fiind practicată inițial de șamani. Executată prin procedee manuale, lumânarea Tade are o lungime de 22 cm și contribuie la eliminarea toxinelor acumulate în corp. Cum funcționează, concret, această terapie și ce beneficii are pentru sănătate, aflați de la doctorul Laura Zăinescu (foto), specialist în medicină alternativă (www.kamedrra.ro).

„Prin ardere, sunt eliberate energiile latente pozitive”

- Ce sunt lumânările Tade?

- Lumânările Tade sunt fabricate manual din ceară naturală de albine. Acestea au o formă de pâlnie şi, prin procedeul de ardere, produc efectul de „horn vacuumat”. Prin intermediul terapiei cu aceste lumânări, pacientul se simte relaxat, iar toxinele sunt extrase şi eliminate din corp. 

- Cum funcționează terapia?

- Structura lumânării este alcătuită din pânză de in, îmbibată cu ceară de albine şi uleiuri esenţiale, asociate cu extract de curcuma - o plantă cu un puternic efect energetic, antiinflamator şi depurativ. Prin ardere, focul fiind un catalizator, sunt eliberate energiile latente pozitive, ce demarează procesul de autovindecare al organismului.

„Are rezultate rapide și eficiente în tratarea durerilor reumatice”

- Cum a luat naștere tratamentul cu lumânări Tade?

- În urmă cu mii de ani, metoda arderii lumânărilor a început să fie utilizată de şamanii vindecători din triburile din America de Sud. Inițial, aceste lumânări se produceau din scoarţă de copac. Ulterior, s-au adăugat plante medicinale. În timp, a apărut o altă îmbunătăţire: impregnarea lor cu ceară de albine. Astfel, s-a constatat că efectul tratamentelor s-a îmbunătăţit, arderea a devenit mai lentă şi temperatura de ardere a crescut.

- Ce indicaţii terapeutice are această tehnică?

- Tratamentul cu lumânări Tade nu se aplică doar în cazul patologiilor, ci şi pentru echilibrarea psihică şi spirituală a organismului. Terapia tratează, printre altele, sinuzita, durerile de cap, otitele, bolile vezicii urinare, afecțiunile ovariene și ale prostatei. Terapia cu lumânări Tade ameliorează afecțiunile tractului digestiv (gastrita, ulcerul gastroduodenal, boala de reflux gastroesofagian, sindromul colonului iritabil și altele). Un efect deosebit s-a constatat în cazul durerilor abdominale, balonărilor, arsurilor gastrointestinale, problemelor sistemului nervos. În privința proble- melor de digestie, ameliorarea sau vindecarea se produce prin detoxifierea sistemului limfatic, care există în proporţie de circa 70% în cavitatea abdominală (în colon), asigurând astfel refacerea imunităţii. De asemenea, durerile reumatice sunt ameliorate cu această terapie, cu rezultate rapide şi eficiente. Un tratament cu lumânări Tade durează circa 20 de minute, iar numărul de ședințe este stabilit de către specialist.

„Tratamentul este aplicat în funcție de poziția celor șapte chakre”

904 10 2- Pe ce zone ale corpului sunt așezate lumânările Tade?

- Iniţial, se practică tratamentul prin poziționarea lumânării în ombilic. S-a observat că se poate folosi şi în alte zone ale corpului, cu rezultate la fel de bune, urmând poziția celor șapte chakre, prin care circulă energia. Acestea sunt dispuse în paralel cu coloana vertebrală. Odată echilibrată energia în aceste centre, cu ajutorul terapiei, organismul începe să se însănătoşească. Cele șapte chakre principale pornesc din zona coccisului şi merg până în creștetul capului. Acestea sunt: chakra rădăcină (la baza coloanei vertebrale, în zona osului coccis), chakra sacrală (sub buric, la două-trei degete), chakra plexului solar (în capul pieptului sau zona stomacului), chakra inimii (pe centrul sternului, lângă inimă), chakra gâtului (zona tiroidei), chakra celui de-al treilea ochi (deasupra zonei dintre sprâncene) și chakra coroană (în vârful capului, zona fontanelei). Toate acestea fac parte din sistemul energetic al corpului subtil. Cuvântul chakră semnifică o „roată învârtitoare” de energie. Conceptele celor șapte chakre au ajuns în lumea occidentală din tradițiile de yoga tantrică, în anii 1880, și sunt studiate și practicate din ce în ce mai mult, grație beneficiilor extinse. 

„Al treilea ochi este direct legat de chakra psihică”

904 10 3- Ce semnificație are fiecare chakră?

- Chakra rădăcinii (Muladhara) reprezintă elementul pământ. Aceasta funcționează ca rădăcină a corpului, susținând structura osoasă solidă, legătura spirituală cu lumea materială din jurul nostru, sănătatea fizică, sănătatea mentală și securitatea. Atunci când chakra rădăcină nu este echilibrată, toate celelalte chakre se pot dezechilibra. Chakra sacrală (Swadhisthana) este asociată cu plăcerea, sexualitatea și bucuria. Vindecarea ei va îmbunătăți starea fizică și emoțională. Chakra plexului solar (Manipura) este chakra prin care ființele devin foarte active, extrovertite, aceasta fiind centrul dinamismului, mentalului practic (inferior), curajului, conștiinței expansive, simțului dreptății la nivel individual, puterii de acțiune, magnetismului individual bine folosit, autocontrolului, voinței individuale armonioase. Chakra inimii (Anahata) joacă un rol esențial, aceasta având grijă de capacitatea noastră de a face față tristeții, trădărilor sentimentale sau pierderilor persoanei iubite. Chakra gâtului (Vishuddha), situată la baza zonei gâtului, este a cincea dintre cele șapte chakre principale. Ea ajută la comunicare și la capacitatea de a spune adevărul cuiva, precum și la exprimarea ideilor creative. Aceasta guvernează funcţia glandei tiroide, glandelor paratiroide, sistemului auditiv, faringelui, esofagului şi măduvei osoase. Al treilea ochi este direct legat de a șasea chakră, cea psihică, situată pe mijlocul frunții. Acesta este asociat cu glanda pineală, inactivă la majoritatea oamenilor. Al treilea ochi este frecvent asociat cu viziuni, clarviziune, claraudiție, clarsimțire, dedublări, călătorii în astral, simț intuitiv foarte dezvoltat, capacitatea de a percepe energiile celorlalți, vise lucide foarte intense, experiențe în afara corpului. Vizualizarea și meditația sunt esențiale în realizarea deschiderii acestuia, cu toate că procesul ar putea fi neprielnic pentru cei nepregătiți. Chakra coroanei (Sahasrara) reprezintă conștiința spirituală și transformarea. Ea influențează funcțiile creierului, inteligența, concentrarea, memoria, creșterea spirituală, înțelepciunea infinită, conștiința mai înaltă, un sentiment de unitate și autocunoaștere.

„Terapia nu are efecte secundare şi poate fi utilizată indiferent de vârstă sau sex“

„Senzaţia de bucurie apare mai des“

- Care sunt beneficiile aduse organismului de echilibrarea chakrelor?

- Când sunt în echilibru, chakrele contribuie la menținerea stării de bine și a simțului intuiției, astfel încât ne ajută să luăm decizii favorabile. Putem experimenta și o vedere mai intensă, în special a culorilor din natură. Inspirația poate fi mai activă, putem deveni mai creativi, avem senzația de libertate, corpul este mai odihnit, simțim energia cum circulă prin corp, iar sănătatea și imunitatea cresc. Mușchii sunt mai relaxați, respirația devine mai profundă și mai ușoară. Astfel, senzația de bucurie apare mai des, puterea de concentrare este mai bună, avem o claritate mentală sporită. Când chakrele sunt corect activate (treptat, gradual și împreună), ne putem bucura de o cunoaștere bună de sine, de o conectare cu sinele mai bună, dar și de un autocontrol crescut. Echilibrarea lor ne induce o sănătate mai viguroasă, dar și o stare mentală de bine. Când energiile acestora sunt armonioase și echilibrate, suntem aduși pe drumul misiunii personale, astfel încât începem să conlucrăm cu universul în favoarea binelui nostru suprem.